Comerciantii de boli inventate
Buyology - Stiinta manipularii consumatorilor
Cu treizeci de ani in urma, parea o gluma. in pragul pensionarii, Henry Gadsden, managerul colosului farmaceutic "Merck", se confesa revistei "Fortune", aratandu-si dezamagirea ca uriasul potential de productie al firmei sale este destinat doar bolnavilor. El visa ca "Merck" sa devina un fel de "Wrigley" si, dupa modelul marelui producator si distribuitor de guma de mestecat, sa "vanda la toata lumea". Inclusiv oamenilor sanatosi.
Trei decenii mai tarziu, visul raposatului Gadsden a devenit realitate. Strategiile de marketing ale marilor firme farmaceutice tintesc din ce in ce mai agresiv catre oamenii sanatosi. Suisurile si coborasurile vietii devin tulburari mentale; slabiciuni sau stari mai proaste, altminteri dintre cele mai obisnuite, sunt transformate in afectiuni infricosatoare, si din ce in ce mai multi oameni normali ajung bolnavi peste noapte.
Intr-o carte din 2005, "Selling Sickness. How Drug Companies Are Turning Us All Into Patients", Alain Cassels (cercetator in politica medicamentelor, la Universitatea Victoria din Canada) si Ray Moynihan (journalist specializat in sanatate) fac o radiografie necrutatoare a strategiilor de marketing cinice, atunci cand nu sunt pur si simplu criminale, ale producatorilor de medicamente. Cei doi cercetatori dezvaluie cum, prin campanii de promovare concertate,industria farmaceutica mondiala, cu o cifra de vanzari de circa 500 miliarde dolari anual,exploateaza perfid temerile cele mai profunde ale omului: de moarte, de subrezire fizica, de boala etc.
Pe masura ce, in tarile dezvoltate, majoritatea locuitorilor se bucura de o viata mai lunga, mai sanatoasa, mai dinamica, cu atat campaniile publicitare ii transforma pe cei grijulii cu sanatatea lor, in panicati pur si simplu. Probleme minore sunt descrise ca tulburari extrem de grave, care necesita ingrijiri grabnice. Astfel, timiditatea se transforma in "anxietate sociala", iar tensiunea premenstruala devine "tulburare disforica premenstruala". Simplul fapt de a if expus la un risc patologic devine patologie in sine.
Epicentrul acestui tip de comert sunt Statele Unite. Americanii reprezinta 5% din populatia lumii, Dar primesc 50% din medicamentele prescrise pe glob. Cheltuielile populatiei cu sanatatea s-au dublat in ultimii sase ani, din cauza ca preturile la medicamente cresc dramatic, Dar mai ales pentru ca doctorii prescriu din ce in ce mai mult.