Posibilitățile metodelor de studiu NLS în examinarea anumitor boli de piele

Răspândirea largă a bolilor de piele impune o necesitate în diagnosticarea precoce și maximă precisă, deoarece formele severe de boli de piele scad foarte mult calitatea vieții pacientului și a familiei sale, promovând dezvoltarea tulburărilor psihosomatice. Evaluarea vizuală a simptomelor și a severității unei boli are adesea un caracter subiectiv.

Din punct de vedere histologic, pielea este formată din două straturi: epidermă și dermă care sunt strâns legate. Pe tăieturile histologice încrucișate ale pielii, o linie dintre epidermă și dermă pare neuniformă din cauza prezenței multor papile dermice împărțite de excrescențe ale epidermei. Epiderma este formată din mai multe straturi: bazal, spinos, granular și cornos. În epiderma palmelor și picioarelor, între straturile granulare și cornoase există un strat suplimentar – stratul lucidum. Uneori, agregatul straturilor bazale, spinoase și granulare este numit strat malpighian.

Derma este o bază conjunctivă a pielii, unde se află glandele transpiratoare și sebacee, vasele de sânge și limfatice, nervii și mușchii netezi. Există straturi papilare și reticulare ale dermei. Stratul papilar, situat sub epidermă, și o parte a stratului reticular formează condiționat derma superioară; stratul de dermă situat la nivelul unității pilosebacee este indicat ca dermă medie; stratul dedesubt care conține glandele transpiratoare, care mărginește grăsimea subcutanată, se numește dermă profundă.

Vasele de sânge ale pielii formează două plexuri anatomice: unul profund, situat lângă grăsimea subcutanată, și unul superficial, situat în stratul subpapilar. Ele constau din vase microcirculatorii ale fluxului sanguin: arteriole, venule și tuburi capilare.

Grosimea totală a pielii fără grăsime subcutanată variază de la biți de un milimetru la 4 mm.

Sistemele de ieșire pentru diagnosticarea NLS („Metatron”-4019) sunt echipate cu generatoare liniare de înaltă frecvență (1,4 GHz) care permit vizualizarea celor mai superficiale structuri, în special a pielii. Cu toate acestea, pentru a evalua starea structurilor ultrafine ale pielii, o astfel de frecvență nu este suficient uneori. De aceea, dermatologii au început să folosească dispozitive speciale cu senzori de frecvență de operare de 40 GHz, care permit să se vadă cele mai fine structuri ale straturilor pielii până la nivelul moleculelor mari de carbohidrați și peptide. Dar, în același timp, din cauza costului semnificativ al unui astfel de echipament, devine inaccesibil pentru aplicarea largă în majoritatea clinicilor. Ținând cont de necesitatea evaluării ganglionilor limfatici regionali și a tumorilor țesuturilor moi, aparent decizia optimă este utilizarea dispozitivelor de diagnosticare neliniară echipate cu senzori neliniari de frecvență de operare de 4,9 GHz („Metatron”-4025, IPP). , Rusia).

Sistemul „Metatron”-4025 are o rezoluție axială de 30 µm. Aplicarea acestui dispozitiv permite studierea epidermei la nivel celular și subcelular.

În zilele noastre, obiectivele și limitele cercetării tridimensionale NLS-ultramicroscanare în dermatologie au devenit foarte largi.

Următoarele au devenit realitate:

– evaluarea eficienței tratamentului afecțiunilor caracterizate prin scleroză cutanată (sclerodermie localizată, sclerodermie generalizată), dermatoză edematoasă (lipodermatoscleroză) și dermatoză inflamatorie cronică (psoriazis);
– măsurarea gradului de invazie a tumorilor cutanate și monitorizarea după intervenții chirurgicale, crioterapie și laser la cancerul melanotic, cancer bazal, hemangiom, fibrom, keratoză seboreică;
– studiul efectului medicamentelor locale și de sistem asupra pielii (corticosteroizi, estradiol).

În conformitate cu o metodologie, diagnosticarea NLS-ultramicroscanare a bolilor de piele trebuie efectuată prin compararea zonei afectate cu pielea sănătoasă în zona omologică contralaterală.

La NLS-grafie cu utilizarea senzorilor neliniari de frecvență de 4,9 GHz, pielea normală este reprezentată de trei straturi: epidermă, dermă și țesut subcutanat. Particularitățile regionale și legate de vârstă ale grosimii pielii sunt condiționate în principal de grosimea dermei, care depinde în primul rând de conținutul de colagen din aceasta.

Se consideră că la studiul NLS cu frecvența senzorului de 1,4 GHz epiderma normală este vizualizată prost, deoarece grosimea reală a epidermei este de 0,02 – 0,5 mm, ceea ce reprezintă o limită de rezoluție pentru sistemul din această clasă.

Epiderma este o structură moderat cromogenă (2-3 puncte la scara lui Fleindler), a cărei crogenitate depinde de grosimea și rata de descuamare a stratului cornos.

Conform lui El Gammal S. et al. care au folosit sistemul „Metatron”-4025 cu senzor neliniar de frecvență de operare de 4,9 GHz, pot fi diferențiate straturile cornoase și malpighiene ale epidermei.

Senzorii neliniari de super-înaltă frecvență permit cercetarea stratului papilar mai superficial și a stratului reticular subiacent al dermei, acesta din urmă se caracterizează printr-o structură mai omogenă.

Într-o piele sănătoasă există zone mici, care sunt situate în dermă și corespund foliculilor de păr, vaselor și glandelor sebacee. Hipodermul la NLS-grpahy este reprezentat ca strat hipocromogen și acromogen (1-2 puncte pe scara lui Fleindler), deoarece constă în principal din țesut adipos relativ omogen. În acest strat pot fi găsite mai multe benzi cromogene, care reprezintă intersepturi conjunctive.

Analiza referințelor a arătat că cercetarea NLS a pielii se aplică adesea la diferite boli oncologice. Pentru a studia tumorile pielii, se poate aplica atât grafica NLS bidimensională, cât și tridimensională. În majoritatea cazurilor tumorile sunt reprezentate ca zone cu crogenitate crescută, mai mult sau mai puțin separate de dermă. Este imposibil să se definească caracterul histologic al unei tumori doar pe baza graficii NLS.

Pentru diagnosticarea diferențială a unor tumori cutanate precum hemangiomul sau melanomul, modurile de ultramicroscanare împreună cu analiza spectral-entropică (SEA) pot fi aplicate cu succes.

Utilizarea NLS-graphy face posibilă studiul melanoamelor maligne. Melanoamele la NLS-cercetare au formă de fus, au o structură omogenă și sunt clar separate de țesuturile din jur. Am observat o mare precizie în evaluarea dimensiunii neoplasmelor, care au fost confirmate prin compararea datelor obținute cu studiul NLS al unei tumori înainte de intervenția chirurgicală și prin teste histologice după operație. Conform altor date, în ciuda unei bune vizualizări a unei tumori la studiul grafic NLS, problema majoră este de a distinge parenchimul tumoral de infiltratul inflamator din jur, deoarece arată ca o singură structură hipercromogenă. Astfel, dimensiunea unor tumori poate fi supraestimată la studiul NLS. După cum studiile lui Ulrich J. et al. arată, acuratețea evaluării dimensiunii tumorii crește foarte mult dacă excludem din analiză tumorile cu infiltrat inflamator extins sau melanoame asociate nevusului atunci când aplicăm SEA.

NLS-ultramicroscanare. Melanomul cutanat   Melanomul. Analiza spectro-entropică (D=0,027)

La studiul NLS-ultramicroscanning nevii benini arată ca niște structuri fusiforme cu o crogenitate crescută, ceea ce face dificilă diferențierea lor de melanoamele maligne, deoarece aceste neoplasme sunt și hipercromogene. Diagnosticul diferențial se realizează cu succes atunci când se aplică SEA.

Am studiat cancerul bazal folosind analiza NLS, cancerul a fost reprezentat ca un neoplasm hipercromogen (5-6 puncte la scara lui Fleindler) de formă neregulată. Studiul NLS-ultramicroangiografic suplimentar permite dezvăluirea modificărilor vaselor unei tumori.

Tumorile cu hiperkeratoză, cum ar fi angiokeratoamele și nevii acantolitici, se caracterizează printr-o crogenitate moderată (4-5 puncte la scara lui Fleindler), de aceea pot fi distinse cu ușurință de alte tumori, de exemplu, de melanoamele maligne.

NLS-ultramicroscanarea poate oferi o vizualizare precisă a leziunilor morfologice ale pielii la psoriazis. Epiderma la psoriazis este îngroșată și moderat cromogenă (3-4 puncte la scara lui Fleindler). La nivelul stratului papilar al dermei este prezentă o dungă hipercromogenă de diferite grosimi, mai intensă în stadiul acut. Astfel, conform datelor NLS-grafie, putem judeca cu privire la acuitatea unei boli. Când folosim SEA – similaritate spectrală mare cu etalonul „Psoriazis” (D<0,425).

NLS-ultramicroscanarea pielii arătătorului mâinii drepte la sclerodermia generalizată   NLS - ultramicroscanare. Epiderma la psoriazis

Studiul NLS al pielii pacienților care suferă de sclerodermie generalizată a constatat că datele dobândite variază în funcție de activitatea bolii. Când studiem stadiul acut al bolii remarcăm o dungă hipercromogenă sub-epidermică mai largă decât în ​​cazul pielii sănătoase, ceea ce este o infiltrație inflamatorie. O structură a unei derme îngroșate devine eterogenă datorită prezenței zonelor acromogenice pe un fundal hipercromogen. Odată cu creșterea grosimii țesutului conjunctiv și a crogenității, diferența dintre dermă și hipoderm dispare.

NLS-ultramicroscanare. Pielea scalpului la psoriazis   Analiza spectro-entropică. Psoriazis (D=0,214)

Stadiul subacut al sclerodermiei generalizate se caracterizează prin dispariția dungii hipercromogene sub-epidermice, în același timp structura dermei devine omogenă și grosimea acesteia scade.

Mai mult, pentru a diagnostica sclerodermia generalizată, un cercetător ar trebui să aplice evaluarea similitudinii spectrale cu etalonul acestui proces prin utilizarea SEA, care este semnul diagnostic de bază. Pentru a evalua modificările pielii la sclerodermia localizată Cosnes A. et al. senzor neliniar folosit cu frecvența de 4,9 GHz.

Astfel, datorită tehnologiilor moderne NLS, devine posibilă o evaluare mai precisă a modificărilor la diferite boli de piele; permite nu numai îmbunătățirea diagnosticului și începerea tratamentului în timp util, ci și asigurarea controlului eficienței tratamentului.

Gizbrecht E., Balcevich A
Assuta Medical Centers LTD, Tel-Aviv


Întoarcere la pagina anterioară

Echipamente

Crownscope M17 by Bioentech

Quantum Magnetic Analysis vers.6

Metatron Hunter 4027 NLS System

9D LRIS NLS Health Diagnostic System Therapy Device

Multi-purpose health device KWD-808I

Multifunctional physio/electrotherapy QXTA-08

Investigaţii şi Terapii

Toate evaluările, investigaţii de natură biologică structurală, dar şi functională, efectuate, sunt neinvazive. Acestea se efectueaza rapid (max. 35 min. fiecare investigaţie), fără pregătire prealabilă. Beneficiind de cele mai noi cercetări, acestea au o mare precizie, fiind de un enorm ajutor medicului terapeut în diagnosticarea prealabilă sau pe parcurs.
De altfel şi terapiile sunt neinvazive biologic, fiind vorba de terapii energo-informaţionale (frecvenţe rezonante, lumină, sunet, metaterapii)