Studiu privind de utilizarea metodei NLS combinate pentru evaluarea eficienței a tratamentului la pacienţii cu carcinom de col uterin

Introducere

Creșterea ratei de incidență a carcinomului de col uterin este marcată în ultimii ani atât în ​​Federația Rusă, cât și în general în lume. Creșterea ratei de incidență a carcinomului de col uterin la femei este un fapt tulburător, deoarece acest grup de pacienți nu este doar o parte semnificativă a populației feminine reproductive, ci și un grup activ social.

Rolul principal în tratamentul pacienților cu carcinom de col uterin aparține intervenției chirurgicale și terapiei cu raze. În prezent sunt dezvoltate și introduse în practică metode de tratament combinat și integrat.

Aplicarea tehnologiilor avansate pentru tratament necesită sprijinul unui diagnostic modern. Un grup de vizualizare hardware este reprezentat de următoarele metode: cercetare cu ultrasunete, tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică. Metoda dezvoltată recent de diagnosticare tridimensională neliniară (NLS) are câteva avantaje incontestabile față de alte metode. Metoda de diagnosticare 3D NLS este sigură pentru un pacient și un medic în ceea ce privește expunerea la radiații, are o precizie suficientă și o fiabilitate ridicată a rezultatelor obținute. Studiul 3D NLS al pacienților care suferă de carcinom de col uterin poate fi utilizat atât pentru diagnosticarea unui proces oncologic, cât și pentru monitorizarea în timpul procesului de tratament pentru a corecta prompt sau a evalua eficiența măsurilor de tratament. Aplicarea dispozitivelor moderne pentru diagnosticul NLS permite evaluarea stării și structurii colului uterin, diseminarea procesului în corpul uterin, ovare și vezica urinară. Studiul NLS al cavității abdominale și al organelor spațiului retroperitoneal permite evaluarea diseminării unui proces, detectarea prezenței afecțiunii metastatice a ficatului, ganglionilor limfatici retroperitoneali.

Analiza spectral-entropică (SEA) a unei tumori face posibilă înțelegerea mecanismelor patogenetice ale creșterii tumorii și dezvoltarea strategiei antitumorale. Metoda NLS face posibilă obținerea simultană a unei imagini multidimensionale a unui obiect cercetat și a arborelui vascular al acestuia în modul în timp real.

Diagnosticul NLS combinat al carcinomului de col uterin cu aplicarea ultramicroscanării cu SEA permite evaluarea dimensiunii și caracterului unei tumori, care definește într-o măsură considerabilă tactica de tratament în fiecare etapă a tratamentului.

Obiectivul studiului este de a defini posibilitățile de cercetare 3D NLS cu ultramicroscanare și SEA în evaluarea pacienților cu eficiență a tratamentului carcinomului de col uterin.

Materiale si metode

Studiul a fost realizat cu participarea pacienților care suferă de carcinom de col uterin în stadiul 2 și 3, tratați în dispensarul oncologic regional din Omsk.

Pe parcursul studiului am folosit sisteme „Metatron”-4025 cu senzor de înaltă frecvență de 4,9GHz și software profesional „Metapathia GR Clinical” cu caracteristici de vizualizare tridimensională și evaluare a microscanărilor.

În prima etapă a studiului, toți pacienții cu carcinom de col uterin au fost supuși controlului ecografic transabdominal al organelor mici de pelvis în modul V după umplerea naturală preliminară a vezicii urinare, invazia vezicii urinare a fost verificată. În a doua etapă a studiului am efectuat un studiu tridimensional NLS al organelor mici de pelvis. Grafica tridimensională NLS a ajutat la detectarea prezenței leziunilor colului uterin și la evaluarea stării endocolului. Croiala virtuală laterală a dat imagini ale pereților anteriori și posteriori ai uterului; tăieturile frontale au oferit o imagine completă a părților stângi și drepte a stării uterului și a stării țesutului parametrial. În modul tridimensional NLS-angiografie am studiat imaginea virtuală spațială a structurilor vasculare ale colului uterin. Vizualizarea 3D simultană a întregului organ a permis să obțineți o idee clară a volumului nidului tumoral. În același timp, a fost aplicată SEA, a făcut posibilă specificarea imaginii patomorfologice a afectării colului uterin prin similitudinea spectrului tumoral și proceselor etalon. La a treia etapă a studiului pacienților cu carcinom de col uterin am efectuat un studiu NLS și SEA al ficatului și spațiului retroperitoneal pentru a detecta metastazele de la distanță. Complexul NLS-studies a fost aplicat în conformitate cu protocolul elaborat de echipa noastră: înainte de un tratament, în timpul unui tratament, după un tratament și în 6 luni după un tratament.

Grafică NLS bidimensională a peretelui posterior al uterului. Carcinom de col uterin   Grafică NLS bidimensională a peretelui anterior al uterului. Carcinom de col uterin.

Rezultatate

În total, au fost studiați 51 de pacienți. Au fost studiați următorii parametri: vârsta, structura morfologică a unei tumori, forma de creștere a tumorii, varianta de răspândire extra-organică a unei tumori. Vârsta tuturor pacienților studiați a variat de la 26 la 79 de ani (49,7 ani în medie). La toți pacienții diagnosticul de carcinom de col uterin a fost verificat morfologic. La 92% dintre pacienți a predominat cancerul spinocelular de diferite diferențieri, la restul pacienților a fost depistat adenocarcinom.

21,6% dintre pacienți au avut cancer în stadiul 2, 78,4% – stadiul 3. Studiul regularităților de creștere a carcinomului de col uterin a evidențiat: la 37% dintre pacienți a fost depistată forma combinată, la 29,6% – formă endofitică, la 31,4% – forma exofitică și la 2% – forma infiltrativ-ulceroasă. Variante de răspândire extra-organică a unei tumori: varianta vagino-parametrică a fost depistată la 68% dintre pacienți, vaginal-parametric-utricular – la 10% și parametrică – la 22% dintre pacienți.

Studiul NLS al colului uterin înainte de un tratament a constatat modificări ale structurii colului uterin: nidi hipocromogene (de 5-6 puncte conform scalei lui Fleindler) de diferite forme și dimensiuni, fără contururi stricte și/sau incluziuni hipercromogene mai mici de formă rotunjită. De regulă, contururile colului uterin sunt neclare, neuniforme și tuberifere. Au fost depistate grade medii și ridicate de vascularizare, predominând gradul ridicat de vascularizare.

Studiul 3D NLS al organelor mici pelvisului răspândirea procesului tumoral în corpul uterului a fost detectat la 15,7% dintre pacienți, în ovare – la 10%. NLS-ultramicroscanarea și SEA a cavității abdominale și a organelor spațiului retroperitoneal au evidențiat afectarea ganglionilor limfatici retroperitoneali la 4% dintre pacienți.

Grafica 3D NLS. Carcinom de col uterin.   NLS-ultramicroscanare. Carcinom de col uterin.

Pacienții au fost supuși unui tratament în funcție de stadiul, structura morfologică, diseminarea unui proces și în conformitate cu Standardele de tratament al tumorilor maligne. La a 2-a etapă a unei boli – terapia combinată cu raze split, chimioradierea în mod dinamic, la a treia etapă – terapia combinată tradițională cu raze, chimioradierea. Termoterapia s-a aplicat cu 15-20 de minute înainte de gammaterapia endocavitară, cu 5-6 ședințe. Durata ședinței – 1 oră, temperatură 48–52°С. Termoterapia a fost aplicată ca modificator al terapiei gamma endocavitare. Terapia cu raze a fost administrată la 15,6% dintre pacienți, chimioradierea – la 58,8%, chimioradiere cu termoterapie – la 25,6% dintre pacienți.

În timpul și după procesul de tratament am detectat modificări ale contururilor și structurii colului uterin. La un răspuns pozitiv la tratamentul aplicat, contururile colului uterin devin linii distincte și uniforme, nidi hipercromogeni în colul uterin nu sunt vizualizate. La aplicarea similitudinii SEA cu „carcinomul de col uterin”, procesul de etalon a scăzut de la 0,387±0,084 la 0,876±0,148. La dinamica negativă, contururile devin mai uniforme, rămân modificări nidale ale colului uterin. La aplicarea SEA, asemănarea cu „carcinomul de col uterin” procesul de etalon nu a scăzut în mod fiabil – 0,387±0,084 și 0,412±0,091 în mod corespunzător.

Analiza spectro-entropică. Carcinom de col uterin. (D=0,227)

Discuţii

Conform studiilor noastre, carcinomul de col uterin este înregistrat la femeile de vârstă activă din punct de vedere social. Din punct de vedere morfologic, a predominat cancerul cu celule scuamoase de formă diseminată. În general, procesul tumoral a fost localizat în colul uterin, excluzând cazurile de răspândire în corpul uterului, ovare și metastaze în ganglionii limfatici retroperitoneali.

În studiul nostru am inclus pacienți supuși radioterapiei, chimioterapiei şi termo-chimioterapiei.

În timpul și după procesul de tratament am detectat modificări ale contururilor și structurii colului uterin.

Am înregistrat o tendință de scădere a volumului colului uterin la toate pacientele.

Studiul 3D NLS cu SEA a permis evaluarea eficienței tratamentului în cel mai optim mod atunci când se aplică diferite metode de tratament.

Concluzie

Complexul de studiu 3D NLS cu SEA este o modalitate foarte informativă de monitorizare a eficienței tratamentului carcinomului de col uterin.

U.N. Manuilov
Dispensarul regional de oncologie din Omsk

Întoarcere la pagina anterioara

Echipamente

Crownscope M17 by Bioentech

Quantum Magnetic Analysis vers.6

Metatron Hunter 4027 NLS System

9D LRIS NLS Health Diagnostic System Therapy Device

Multi-purpose health device KWD-808I

Multifunctional physio/electrotherapy QXTA-08

Investigaţii şi Terapii

Toate evaluările, investigaţii de natură biologică structurală, dar şi functională, efectuate, sunt neinvazive. Acestea se efectueaza rapid (max. 35 min. fiecare investigaţie), fără pregătire prealabilă. Beneficiind de cele mai noi cercetări, acestea au o mare precizie, fiind de un enorm ajutor medicului terapeut în diagnosticarea prealabilă sau pe parcurs.
De altfel şi terapiile sunt neinvazive biologic, fiind vorba de terapii energo-informaţionale (frecvenţe rezonante, lumină, sunet, metaterapii)