Grafica tridimensională NLS a articulațiilor în diagnosticarea artritei reumatoide precoce

Eficiența uneia dintre cele mai răspândite boli reumatice – tratamentul poliartritei reumatoide (AR) a crescut foarte mult în ultimul deceniu datorită dezvoltării și introducerii în practica clinică a unor noi medicamente, care pot preveni progresul inevitabil al distrugerii articulațiilor și a disfuncției articulare la pacienții cu RA. Studiile de patogenie a RA au permis să se facă o concluzie despre necesitatea tratamentului activ precoce, aplicarea terapiei antiinflamatorii de bază (BAIT), deoarece poate ajuta la modificarea mai eficientă a cursului clinic al bolii și, de asemenea, asigură un prognostic pozitiv pentru starea funcțională a bolii. articulațiile afectate. Apariția unui nou grup de preparate – agenți biologici (terapia cu anticitoktină) și aplicarea lor în combinație cu mijloace tradiționale de BAIT permit obținerea unui succes semnificativ în tratamentul pacienților cu RA. În același timp, sa constatat că durata „perioadei terapeutice” – o perioadă de timp de la momentul diagnosticării definitive a RA până la momentul în care terapia activă afectează slab distrugerea articulațiilor – este destul de scurtă – aproximativ un an, iar cele mai bune rezultate sunt realizat la începutul unei terapii, în primele trei luni de la incursiunea bolii.

Toate cele menționate mai sus au evidențiat necesitatea perfecționării metodelor existente de vizualizare hardware a oaselor și articulațiilor, în special a mâinilor și picioarelor, deoarece afecțiunea tipică a articulațiilor periferice este unul dintre caracterele diagnostice ale AR. Metodă tradițională, testată prin zeci de ani de aplicare practică și numeroase studii clinice – radiografia are suficientă specificitate și acuratețe – 93,7% și 85,5% corespunzător, dar sensibilitate slabă – 77,2%. Cu toate acestea, din cauza parametrilor fizici, radiografia standard nu poate dezvălui afectarea țesuturilor moi, iar rezultatul obținut – imaginea bidimensională, reprezentând o imagine rezumativă a diferitelor zone ale unui os, are o anumită limită de sensibilitate și nu poate fi repetată frecvent, datorită dozării de radiații de expunere, absorbite de un pacient.

Cercetătorii au efectuat o serie de studii care au relevat următoarele: în primul rând, radiografia nu permite prezicerea dezvoltării RA la pacienții care suferă de aceasta, este foarte specifică (96%), dar slab sensibilă (17%); în al doilea rând, datele radiologice se corelează cu diagnosticul RA în stadiile ulterioare din momentul diagnosticării, ceea ce este confirmat de datele altor studii.

Problema diagnosticului precoce al RA este în dezvăluirea modificărilor minime, preerozive ale articulațiilor și țesuturilor moi din jur, precum și în definirea modificărilor cartilajului artrodial, membranei sinoviale, ligamentelor, tendoanelor și măduvei osoase.

Radiodiagnosticul modern al afectării sistemului osos-articular include cercetarea cu ultrasunete, scintigrafia osoasă cu agent de contrast, destometria oaselor mâinilor și picioarelor, CT și cele mai recente metode, cum ar fi studiile NLS. Nu vom descrie în detaliu avantajele și dezavantajele fiecăreia dintre metodele menționate. Totuși, trebuie menționat că în prezent cel mai mare interes este generat, în afară de radiografia tradițională, de NLS-grafia, care poate fi îndeplinită cu două tipuri de dispozitive – de joasă frecvență cu caracteristică doar de vizualizare bidimensională („ Sistemul Metatron”-4017 cu frecvență generator de 860 MHz) și dispozitive de înaltă frecvență cu o caracteristică de reconstrucție tridimensională a unei imagini (sistemul „Metatron”-4025 cu frecvență generator de 4,9 GHz).

Roentgenografie spot-film cu mărire directă a imaginii articulațiilor MTP.   Același pacient. NLS de articulații MTP. Eroziunea majoră a capului metacarpian al 3-lea.
 
Roentgenografie spot-film cu mărire directă a imaginii articulațiilor MTP. Chisturile capului metacarpian al 3-lea și al 5-lea   Același pacient. NLS de articulații MTP. Chistul major al capului al 3-lea metacarpian. Sinovita articulației a 5-a MTP

În prezent, nu există lucrări științifice care să descrie aplicarea NLS în diagnosticul precoce al RA. Până acum metoda nu este încă verificată și, în consecință, ar trebui investigată în continuare. De asemenea, se pun mari speranțe în această metodă, deoarece, conform bazei noastre de date a rezultatelor studiului NLS, este posibil să se efectueze un diagnostic precoce și complet al RA, să se stratifice pacienții în conformitate cu rata riscului de dezvoltare a modificărilor erozive și să se aleagă o tactică adecvată de pacienţii cu un tratament precoce pentru RA. Datorită absenței expunerii la radiații, cercetarea NLS poate fi repetată destul de frecvent - va permite monitorizarea modificărilor în starea articulațiilor și a țesuturilor moi din jur și eficiența tratamentului aplicat, inclusiv cu aplicarea de agenți „biologici”.

Datorită prețului relativ accesibil al unor astfel de echipamente și cerințelor simple pentru instalarea sistemului NLS, găsește o aplicație mai extinsă în comparație cu CT și RMN. De asemenea, ar trebui să subliniem sensibilitatea și specificitatea comparabile a cercetărilor cu aceste dispozitive.

În prezent, cea mai mare parte a cercetărilor noastre efectuate în Rusia reprezintă studii cu un număr relativ mic de pacienți, cu aplicarea sistemelor NLS de frecvență joasă a modelelor învechite, „ajustate” pentru a efectua cercetări în principal asupra mâinilor și articulațiilor mari. Prezentul articol prezintă caracteristicile calitative ale principalelor simptome ale afectării mâinilor, relevate cu sistemele de înaltă frecvență „Metatron”-4025 pentru diagnosticarea 3D NLS a pacienților cu RA precoce.

Posibilitățile metodei de cercetare NLS în vizualizarea proceselor legate de afectarea oaselor, articulațiilor și structurilor periarticulare au permis să dezvăluie și să descrie noi date corespunzătoare manifestării tipice a unei AR precoce. Astfel de descoperiri includ: ostita, sinovita, modificări distructive ale țesutului osos (chisturi și eroziune), tendinite și sinovite tendinoase, modificări ale cartilajului artrodial și modificări ale mușchilor din jur.

Specificarea modificărilor patomorfologice, tipice pentru RA, a fost efectuată cu aplicarea NLS-ultramicroscanare cu analiză spectral-entropică (SEA) prin compararea imaginilor spectrale ale țesuturilor modificate patologic cu etaloni digitale de țesuturi sănătoase și modificate patologic stocate într-o memorie PC.

Rezultatele SEA au fost corelate cu materialele studiilor histologice și citologice ale probelor prelevate din nidi de afectare a țesutului osos și articular în 87,8% din cazuri.

Ostita

În prezent, majoritatea studiilor NLS de la RA sunt efectuate pentru a evalua corelația dintre datele privind ostita și prognosticul distrugerii țesutului osos (adesea în cercetarea combinată cu alți indici de laborator, cum ar fi nivelul de anticorpi peptidici citrulinați ciclici (CCP), Proteina C reactivă (CRP) și factorul reumatoid (RF).În conformitate cu rezultatele acestora s-a înregistrat o corelație pozitivă atât de puternică între acești 2 parametri, ceea ce are o importanță semnificativă din punct de vedere al prognosticului și monitorizării evoluției funcționale a bolii. efectul tratamentului asupra stării oaselor din punct de vedere obiectiv, nu bazat pe percepția subiectivă a pacientului (plângerile pacientului) sau indici indirecti (activitate de laborator, sinovită concomitentă și edem ale țesuturilor înconjurătoare).

La ostita se înregistrează zone hipercromogene în regiunea afectată a osului. Ar trebui să se deosebească o astfel de imagine de chisturile și eroziunile osoase, care sunt, de asemenea, hipercromogene, au margini distincte și, de regulă, au dimensiuni mici. Ostita se asociaza frecvent cu sinovita, tendinita si se combina cu eroziuni si chisturi intraoase. Cu toate acestea, osteita poate fi singurul simptom al posibilelor modificări erozive ale acestui os, mai ales în stadiile incipiente ale unui proces sau după tratamentul cu medicamente antiinflamatoare, care împreună cu alte semne de activitate și date clinice este un simptom important al unei săraci. prognoză. SEA are o importanță fundamentală în diagnosticarea ostitei.

Sinovita

Sinovita articulațiilor periferice este unul dintre semnele diagnostice ale RA, care poate fi ușor dezvăluit de NLS. Aplicate în prezent metodele tradiționale de evaluare a artritei prin examen clinic are suficientă acuratețe diagnostică, sensibilitate și specificitate – 81,5–85,3%, 79,4–86,6% și 83,5–86,6% pentru diferite articulații ale mâinilor în mod corespunzător. Cu toate acestea, această metodă are o limitare evidentă – este destul de dificil să se evalueze în mod corespunzător edemul clinic prezent al mâinilor și/sau picioarelor la pacienții cu masă corporală mare sau edem periferic de diferite origini.

NLS al unei încheieturi (cor). Un chist într-un os lunar înconjurat de o zonă cu edem măduvei osoase. Sinovita articulației încheieturii mâinii   NLS al unei încheieturi (cor). Sinovita intensă la încheietura mâinii, articulațiile intercarpiene și metacarpofalangiene (gradul 3 conform OMERACT-RAMRIS). Chistul major al unui os capitat

Grafica tridimensională NLS cu aplicarea modului NLS-ultramicroscanare și analiză spectral-entropică permite realizarea unui diagnostic precoce adecvat al sinovitei. Un studiu recent a arătat că aplicarea modului NLS-ultramicroscanare cu SEA ajută la efectuarea diagnosticului diferențial între RA și polimialgia reumatică – în primul caz s-a înregistrat hipercrogenitatea unui nid în interiorul capsulelor articulare (un simptom al acumulării de lichid inflamator), în al doilea caz. caz – în țesuturile moi din jur.

Grafica 3D NLS. Sinovita intensa la incheietura mainii, articulatiile intercarpiene (gradul 3 conform OMERACT-RAMRIS). Cap de chist radius   NLS-ultramicroscanare. RA a articulației încheieturii mâinii

Sinovita este detectată prin scanarea NLS ca o zonă cu crogenitate crescută (4-5 puncte la scara lui Fleindler) în regiunile corespunzătoare locației anatomice a lichidului sinovial.

Am evidențiat o corelație între intensitatea sinovitei articulației încheieturii mâinii în imaginea NLS și prin indici clinici (edem și rigiditate matinală), de asemenea, am remarcat o mare sensibilitate a SEA la diagnosticarea sinovitei confirmată prin biopsie (în 93,9% din cazuri). O altă observație – am evidențiat o corelație ridicată între datele cercetării morfologice ale biopsiei membranei sinoviale articulațiilor și rezultatele NLS-ultramicroscanare cu SEA a articulațiilor genunchiului și cotului (în 89,8%).

Analiza spectrală-entropică a țesutului cartilajului articulației încheieturii mâinii. RA (D=0,090).

Distrugerea țesutului osos (chisturi și eroziuni)

Un chist la NLS-cercetare este prezentat ca un nidus subcondral de distrugere a țesutului osos cu contur osos conservat, când eroziunea - este un nidus subcondral de distrugere a țesutului osos cu conturul rupt al unui os. Aceste semne sunt dezvăluite de NLS-ultramicroscaning. Gradul de distrugere osoasă este măsurat conform scalei de culori în șase puncte a lui Fleindler.

Conform OMERACT nu există nicio diferență între chisturi și eroziuni, iar gradul de distrugere se măsoară în puncte de la 1 la 6. Într-o lucrare a lui A.U. Chisturile și eroziunile Vassiliev sunt studiate separat, dar în studiul nostru am preferat să folosim metoda internațională de evaluare OMERACT–RAMRIS.

Posibilitățile mai mari de diagnostic ale NLS în dezvăluirea distrugerii țesutului osos sunt definite de parametrii fizici ai acestei metode. Spre deosebire de radiografia, unde baza metodei este absorbția radiațiilor X de către țesutul osos, aplicarea metodei de scanare neliniară se bazează pe evaluarea informațiilor de fundal a zgomotului eliberat prin distrugerea structurii biologice. De aceea, metoda NLS-diagnostic permite evaluarea celor mai timpurii modificări preclinice ale organelor și țesuturilor, ceea ce este imposibil de realizat folosind alte metode hardware de investigații (raze X, ultrasunete, CT, RMN), care pot detecta deja formate, proces patologic „perceptibil pentru ochi”.

Această particularitate a metodei și faptul că metoda NLS-grafică (strat cu strat transversal ale unei imagini, care diferă de radiografia standard care oferă o imagine de sumare) permite să dezvăluie mult mai multe modificări în oase, articulații și țesuturi moi din jur. La radiografie, eroziunile localizate pe suprafețele anterioare și posterioare ale unui os și chisturile intraoase sunt „screenate” de țesutul osos din jur și, prin urmare, nu pot fi dezvăluite prin radiografie, dar pot fi găsite cu ușurință prin studiul NLS.

Tendinita şi sinovita tendinoasă

O particularitate a structurii anatomice a mâinilor și picioarelor este prezența mai multor structuri diferite strâns interconectate între ele și având funcții diferite. Înconjurate de compartimentul fascial, tendoanele ocupă un anumit loc printre ele, dar din punctul de vedere al diagnosticului de RA afectiunea lor în sine nu este semnificativă și nu este inclusă în criteriile de diagnostic. Cu toate acestea, având în vedere că modificările tendoanelor musculare pot fi importante pentru diagnosticul diferențial al RA și, de asemenea, că ele contribuie la dezvoltarea rigidității articulare și însoțesc frecvent sinovita descrisă anterior, considerăm că este necesar să menționăm această posibilitate de diagnosticare a vizualizării NLS a afectarea tendoanelor.

Până în prezent, singura abordare a evaluării intensității tendinitei/sinovitei tendinoase nu este încă definită. Conform datelor noastre, tendinita la NLS-ultramicroscanarea este prezentată ca regiune hipercromogenă în zonele din jurul tendoanelor mușchilor flexori și extensori și evaluată la 5-6 puncte la scara lui Fleindler. Dezvoltarea tendinitei este un factor advers pentru prognosticul stării funcționale a articulațiilor mâinii și factor de risc pentru dezvoltarea afecțiunii distructive articulare. De aceea considerăm că este necesar să recomandăm efectuarea acestei evaluări pe lângă metoda standard conform OMERACT–RAMRIS.

„Tratamentul” eroziunilor

O posibilitate de a „trata” eroziunea nu este în niciun caz un atribut lipsit de importanță. Acest fenomen se înregistrează în ceea ce privește eroziunile relevate atât de radiografie, cât și de cercetarea NLS. Această noțiune înseamnă „dispariția” eroziunii la studiile repetate după un timp. Există discuții despre ce înseamnă acest fenomen din punct de vedere morfologic. Poate că rezolvarea acestei întrebări se află în domeniul de aplicare al metodei NLS. Probabil că va fi posibil să se creeze un spectru de undă al acestui proces și pornind de la el pentru a defini o imagine morfologică.

Concluzii

Datorită introducerii de noi metode de tratament a RA și a necesității unui diagnostic precoce al bolii, studiul NLS a devenit destul de răspândit în practica reumatologică. În același timp, metoda tradițională de radiologie – radiografia standard a articulațiilor rămâne încă importantă.

Datorită schimbării standardelor de tratament, în prezent în multe centre medicale din întreaga lume se fac studii de aplicabilitate și eficiență a noilor metode de diagnostic.

NLS tridimensional este metoda cea mai convenabilă, sensibilă și relativ accesibilă a pacienților cu control precoce al poliartritei reumatoide, care poate fi utilizată pentru a prezice diferite rezultate ale incompetenței articulare și pentru a monitoriza eficiența terapiei aplicate, în special, cu noile „biologice”. agenți”.

Principalele simptome dezvăluite la NLS-studiul oaselor și cele mai importante în diagnosticul precoce al RA sunt distrugerea țesutului osos (eroziuni, chisturi), ostita și sinovita (tendinită).

E.L.Nasonov, А.V.Smirnov, I.S.Rapoport
Institutul de reumatologie al Academiei Ruse de Științe Medicale (director – RAMS Academician, Prof. Е.L.Nasonov)

Intoarcere la pagina anterioara

Echipamente

Crownscope M17 by Bioentech

Quantum Magnetic Analysis vers.6

Metatron Hunter 4027 NLS System

9D LRIS NLS Health Diagnostic System Therapy Device

Multi-purpose health device KWD-808I

Multifunctional physio/electrotherapy QXTA-08

Investigaţii şi Terapii

Toate evaluările, investigaţii de natură biologică structurală, dar şi functională, efectuate, sunt neinvazive. Acestea se efectueaza rapid (max. 35 min. fiecare investigaţie), fără pregătire prealabilă. Beneficiind de cele mai noi cercetări, acestea au o mare precizie, fiind de un enorm ajutor medicului terapeut în diagnosticarea prealabilă sau pe parcurs.
De altfel şi terapiile sunt neinvazive biologic, fiind vorba de terapii energo-informaţionale (frecvenţe rezonante, lumină, sunet, metaterapii)