Studiu NLS combinat al leziunilor organelor oculare

Studiul prezintă rezultate ale cercetării complexe NLS a pacienților cu leziuni ocupatoare de spațiu de geneza orbitală și extraorbitală care au fost confirmate de rezultatele cercetării clinice, scanări MRT și CT și verificate morfologic la pacienții care au suferit intervenții chirurgicale. S-a determinat că analiza spectro-entropică a structurii țesuturilor a parametrilor spectrale ai circulației sângelui în vasele de hrănire ajută substanțial în timpul diagnosticării corective a tumorilor oculare. Reconstrucția 3D NLS permite afirmarea precisă a sintopiei unui neoplasm și a relației sale cu țesuturile din jur în timp real. NLS-ultramicroscanarea este una dintre metodele eficiente în determinarea tipurilor de neoplasm. Ca rezultat al muncii efectuate, avantajul studiului 3D la scară completă este demonstrat în comparație cu grafica NLS 2D tradițională.

Introducere

În ultimii ani, există o tendință de creștere constantă a formării de neoplasme maligne în tumorile oculare, în ciuda nesemnificației sale în structura patologiei oncologice. Trebuie menționat că problema diagnosticului precoce al patologiei oncooftalmologice are propriile sale particularități în diferite țări. Retinoblastomul în special este cea mai răspândită boală oncologică congenitală și dobândită. Printre 450-500 de mii de pacienți examinați există 20-30 de cazuri de retinoblastom diagnosticate în primul rând înregistrate în fiecare an în SUA. Aceste cazuri de retinoblastom diferă prin rata lor de creștere agresivă și provoacă metastaze, invaliditate și letalitate dacă sunt diagnosticate în timp util.

Există anumite dificultăți în diagnosticarea neoplasmelor maligne orbitale și extra-orbitale legate de complexitatea caracteristicilor topografice-anatomice ale capului, tipul și rata de creștere a tumorii. În practica oftalmologică este necesară atât detectarea neoplasmului, cât și evaluarea ratei de prevalență a procesului în țesuturile din jur, modificarea vaselor care hrănesc tumora. Se știe că multe boli ale creierului, celule supramaxilare și etmoidale și, de asemenea, boli endocrine sunt însoțite de sindromul de exoftalmie unilaterală sau bilaterală. În multe cazuri, un astfel de sindrom trezește o presupunere pentru patologia oncologică a ochilor.

Metodele oftalmoscopice și roentgenologice moderne nu permit întotdeauna rezolvarea problemelor de diagnosticare topografică a tumorilor. De-a lungul ultimilor ani au existat unele rapoarte referitoare la capacitățile de diagnostic ale CT, MRT în cazul neoplasmelor oculare și ale cavității orbitale. Dar implementarea pe scară largă a metodelor de cercetare menționate mai sus a ochilor și a cavității orbitale depinde în mare măsură de disponibilitatea acestora.

În acest sens, utilizarea tehnicilor moderne de diagnostic neliniar (NLS) pentru detectarea, diagnosticul diferențial și corectiv al ochilor și neoplasmelor extraorbitare este urmărită îndeaproape de cercetări. Implementarea oftalmografiei neliniare în practica clinică reflectă de fapt toate perioadele de dezvoltare a ingineriei instrumentelor și de îmbunătățire a tehnologiilor în acest sens. Nu au existat studii detaliate ale capacităților de diagnosticare ale NLS-grafiei în cazul neoplasmelor în organele oculare.

În cazul asumării neoplasmelor oculare, oftalmologii se ocupă nu numai de detectarea afilierii lor de organe, ci și de evaluarea rațională a circulației sanguine. În acest sens, 3D NLS-angiografia oferă mari oportunități în oftalmologia oncologică.

Scopul raportului dat este schimbul de experiență în aplicarea clinică a graficii 3D NLS în evaluarea completă a neoplasmelor ochilor și cavităților orbitale.

Materiale şi metode de cercetare

Au fost efectuate studii clinice NLS-grafice la scară completă ale ochilor și cavităților orbitale la 90 de pacienți. Printre aceștia au fost 30 de pacienți – voluntari în vârstă de 18-65 de ani (grupul de control al pacienților) fără modificări patologice detectate ale ochilor și cavităților orbitale. În 2009-2010, la Departamentul de Oncooftalmologie din Texas M. D. Anderson Cancer Center au existat 60 de pacienți cu o presupunere a unei tumori oculare. Vârsta pacienților a variat de la 7 la 76 de ani (24 bărbați, 36 femei). Retinoblastomul a fost diagnosticat la 40 de pacienți, melanomul uveal a fost diagnosticat la 14 pacienți și neoplasmele cavității orbitale au fost diagnosticate la 6 pacienți după examen clinico-oftalmologic la scară largă. 54 dintre pacienți au fost operați în clinică, ceea ce a permis compararea rezultatelor NLS-grafiei cu aspectul brut al neoplasmului îndepărtat.

Cercetarea NLS a bulbului ocular și a cavității orbitale a fost efectuată în MD Anderson Cancer Center folosind sistemul «METATRON»-4027 cu software-ul profesional «Metapathia GR Scientific» (Clinic Tech Inc, Texas; IPP, Rusia) cu utilizarea declanșatorului neliniar a senzorilor multifrecventa cu generator de 9,6 GHz. Sistemul este conceput pentru cercetări 2D și 3D. Pe parcursul cercetării au fost utilizate modul ultramicroscanare volumetrică, analiza multiplan a imaginii, randarea interactivă 3D și analiza spectral-entropică a structurii țesuturilor. Modul de suprapunere a datelor volumetrice primite în modurile de imagine NLS și MRT a fost utilizat pentru procedura de reconstrucție a organelor 3D. Focalizarea multifrecventă dinamică, panoarea și scalarea (de înaltă rezoluție) sunt părțile tehnologiei de cercetare.

Utilizarea unei astfel de abordări metodologice a permis studierea elementelor individuale ale ochiului din diferite unghiuri care permiteau frecvent „observarea” colțurilor oculare inaccesibile pentru examenul oftalmologic obișnuit. Arhivarea datelor primite a fost realizată cu purtători magnetici.

Examinarea ambilor bulbi oculari ai pacientului și compararea imaginii grafice NLS a acestuia au fost condiții obligatorii.

Caracteristicile calitative și cantitative ale structurilor ochiului și cavității orbitale au fost studiate folosind grame NLS de poliproiecție în serie.

Reconstrucția virtuală 3D NLS împreună cu relieful și determinarea formei neoplasmului este utilizată pentru corectarea raportului acestuia față de structurile ochiului și cavității orbitale. Utilizarea reconstrucției color 3D a vaselor a ajutat la studierea angioarhitecturii vaselor oculare și a neoplasmului prezentând informații privind particularitățile arterei de alimentare.

Rezultatele cercetării şi discuţii

414 pacienți au fost trimiși la secția de oftalmologie a M. D. Anderson Cancer Center în perioada 2011-2012 din diverse instituții medicale de stat pentru a exclude cazurile de patologie oftalmologică. Bolile tumorale au fost găsite la 126 de pacienți (30,4%), au fost găsite tumori intraoculare și neoplasme ale cavității orbitale la 60 de pacienți, s-au găsit blefaroncusi la 40 de pacienți, 26 de pacienți au fost găsite tumori conjunctivom și ale căilor lacrimale. Toți pacienții au fost examinați complet folosind metode clinice de rutină și tehnologii avansate de oftalmografie neliniară. Raportul dat nu include rezultatele diagnosticului neliniar al tumorilor de blefaroncus, conjunctivom și căi lacrimale, care trebuie luate în considerare și rezumate individual.

La unitatea de îngrijire a cancerului complexul de metode și tehnici de diagnostic SNL trebuie să aibă o importanță semnificativă în sistemul de examinare al pacienților. Am dezvoltat o concepție de sistem pentru diagnosticarea neliniară a neoplasmelor maligne, inclusiv a tumorilor oculare și a cavității orbitale, care oferă dezvăluirea procesului patologic pentru detectarea similitudinii spectrale cu procesul etalon (analiza spectro-entropică) diagnosticul de corecție local, regional și la distanță. răspândirea neoplasmului, estimarea stării circulației sanguine în vasele de hrănire, studiul stării de angiogeneză în tumoră, diagnosticarea bolilor însoțitoare, complicații și consecințe ale tratamentului pacienților oncologici. În acest sens, utilizarea NLS-grafiei 2D și 3D și a metodelor de angiografie NLS ultramicroscopică extinde substanțial oportunitățile diagnosticului corectiv al patologiei oculare oncologice.

Cercetarea a început cu o oftalmografie 2D NLS comună. Structura și starea capsulei cristalinului, structura corpului vitros și starea discului nervului optic au fost supuse pentru evaluare. În cazul detectării unor modificări ale localizării orbitale sau extraorbitale au fost studiate îndeaproape următoarele aspecte ale acestora: tipul, localizarea, dimensiunile și orientarea dimensională a acestor modificări. În modul de NLS-grafie 3D a fost confirmată localizarea neoplasmului, a fost studiată structura tumorii cu utilizarea analizei spectro-entropice.

Trebuie remarcat faptul că NLS-grafia 2D (la diagnosticarea formării intraoculare volumetrice în funcție de semnăturile prezenței „plus-țesut” în oricare parte a bulbului ocular) nu permite întotdeauna efectuarea diagnosticului corectiv al răspândirii formațiunii patologice și studierea. tipul de tumoră și vascularizarea formațiunii care au importanță primordială la alegerea măsurilor de remediere.

Retinoblastomul este cea mai răspândită patologie oncologică a ochilor. Această boală a fost găsită la 34 din 40 de pacienți (vârsta bolii până la 1 an) care au fost observați de noi. Afectarea tumorală a ambilor ochi a fost înregistrată în 11 cazuri.

NLS-oftalmografie bidimensională. Melanomul coroidian   NLS-oftalmografie bidimensională. Retinoblastom invadând spațiul retrobulbar
     
 
Analiza spectro-entropică. Melanomul (D=0,096)   3D NLS- oftalmografie. Retinoblastom

Retinoblastomul prezintă câteva trăsături caracteristice atunci când se efectuează NLS-grafie 2D: dezlipirea retinei în zona neoplasmului (36 de cazuri), creșterea tumorii multinodulare cu structură eterogenă (17 cazuri de creștere exofitică și 23 de cazuri de creștere a tumorii endofitice), cromogenitate crescută (5-6). grad conform scalei lui Fleyndler) cu contururi toroze și bizare, frecvent cu pietrificate mici sau grupate (21 cazuri) cu efect de «coadă de cometă». În același timp, o cercetare comună 2D NLS nu permite întotdeauna diferențierea retinoblastomului de fibroza corpului vitros, angiomatoză și boala Coats.

Cercetarea NLS 3D la scară completă în cazul retinoblastomului cu analiză spectral-entropică a permis detectarea tumorilor de până la 3 mm. la 14 pacienţi. În 6 dintre cazuri, neoplasmul a ocupat un sfert din cavitatea oculară, la 10 pacienți a ocupat jumătate din bulbul ocular, la 8 pacienți mai mult de jumătate din bulbul ocular, iar în 2 cazuri tumora a crescut în sclera și a umplut întreaga cavitate orbitală.

3D NLS- angiografie. Afectarea ramurilor vasculare la retinoblastom   NLS-ultramicroscanare. Afectarea peretelui globului ocular la retinoblastom

În modul de reconstrucție 3D la scară completă cu utilizarea analizei spectro-entropice, acuratețea diagnosticului în cazul unei astfel de patologii a fost de 2-3 ori mai mare decât atunci când se folosește NLS 2D comun.

Hemangiomul cavității retrobulbare care a constrâns artera oftalmică și nervul optic a fost detectat la 1 din 6 pacienți care suferă de formațiuni orbitale. În modul unei fotografii NLS 2D obișnuite, nu a fost posibil să se diferențieze patologia unei artere și a vaselor din părțile centrale ale hemangiomului. Gliom hipocromogen al părții retrobulbare a nervului vizual a fost găsit în 2 cazuri. Limfosarcomul orbital a fost confirmat atunci când a fost utilizată grafica 3D NLS cu analiză spectral-entropică: împreună cu studiul tipului și structurii formațiunii a fost oferită posibilitatea de a studia cu atenție artera de alimentare afectată. A fost posibil să se evalueze tipul de afectare a vaselor din interiorul tumorii utilizând modul de ultramicroscanare cu analiză spectral-entropică. Formarea glandelor lacrimale a fost detectată în 2 cazuri. În modul de reconstrucție 3D a fost detectată patologia vaselor de hrănire a sistemului arterial suprapubian și a arterei oftalmice.

Cercetările efectuate indică faptul că abordarea complexă cu utilizarea tehnologiilor moderne de diagnosticare 3D NLS cu analiză spectral-entropică ajută la îmbunătățirea calității diagnosticului diferențial și corectiv al neoplasmelor oculare și ale cavității orbitale.

Cercetările au arătat, de asemenea, că reconstrucția NLS virtuală 3D cu analiză spectral-entropică permite cea mai bună caracterizare precisă a structurii, a contururilor și a gradului de implicare a ochiului anatomic din jur și a structurilor cavității orbitale în procesul patologic.

Finger P., Rozen R.
University of Texas M. D. Anderson Cancer Center

Întoarcere la pagina anterioara

Echipamente

Crownscope M17 by Bioentech

Quantum Magnetic Analysis vers.6

Metatron Hunter 4027 NLS System

9D LRIS NLS Health Diagnostic System Therapy Device

Multi-purpose health device KWD-808I

Multifunctional physio/electrotherapy QXTA-08

Investigaţii şi Terapii

Toate evaluările, investigaţii de natură biologică structurală, dar şi functională, efectuate, sunt neinvazive. Acestea se efectueaza rapid (max. 35 min. fiecare investigaţie), fără pregătire prealabilă. Beneficiind de cele mai noi cercetări, acestea au o mare precizie, fiind de un enorm ajutor medicului terapeut în diagnosticarea prealabilă sau pe parcurs.
De altfel şi terapiile sunt neinvazive biologic, fiind vorba de terapii energo-informaţionale (frecvenţe rezonante, lumină, sunet, metaterapii)