Analiza NLS a ganglionilor limfatici

Evaluarea zonelor de flux limfatic regional la investigarea pacienților oncologici are o semnificație principală în definirea tacticilor de tratament și prognosticul evoluției bolii. Cunoașterea căilor de flux limfatic permite efectuarea unei căutări țintite a ganglionilor limfatici modificați metastatic la pacienții cu neoplasme maligne. Specificarea locației și a numărului de ganglioni limfatici modificați detectați oferă posibilitatea de a specifica un stadiu al procesului tumoral.

Detectarea ganglionilor limfatici la examenul fizic nu este întotdeauna posibilă. Potrivit lui R. Chandawarkar și S. Shinde, J. Verbanck și colab., sensibilitatea la palpare în detectarea ganglionilor limfatici variază de la 50% la 88%. Ganglionii limfatici profundi, de exemplu retromamari, intrapectoriali și alții, nu sunt disponibili pentru evaluarea clinică cu palpare. Una dintre metodele prospective de identificare a patologiei ganglionilor limfatici este diagnosticul neliniar (NLS). Precizia NLS în detectarea ganglionilor limfatici variază, în multe aspecte, depinde de localizarea ganglionilor limfatici, de calitatea echipamentului și de experiența cercetătorului. Specificitatea NLS în detectarea și diagnosticul diferențial al afecțiunilor ganglionilor limfatici este de la 75% la 98%. Studiile legate de diagnosticarea NLS a afecțiunilor metastatice a ganglionilor limfatici superficiali lipsesc din sursele cunoscute.

Ganglionii limfatici periferici au fost studiați cu sistemul Metatron-4025 (IPP, Rusia) împreună cu software-ul Metapathia GR Clinical cu caracteristici de vizualizare tridimensională, ultramicroscanare și analiză spectral-entropică (SEA) a structurii țesutului limfatic.

Studiul ganglionilor regionali se efectuează de obicei pe partea afectată, dar uneori și contralaterală, la limfogranulomatoză, limfom non Hodgkin, leucoză și altele, se recomandă efectuarea examinării ținând cont de posibila afectare a diverșilor ganglioni limfatici.

Cu NLS am identificat crogenitatea ganglionilor limfatici în conformitate cu scara Fleindler în șase puncte, dimensiunea unui nidus și structura acestuia.

În stare normală, ganglionii limfatici reprezintă formațiuni sub formă de fasole, ovale sau bandă și sunt localizați în grupuri formate din mai mulți ganglioni.

Dimensiunea ganglionilor limfatici depinde de vârsta unei persoane studiate, particularitățile fizicului său etc. La persoanele sănătoase clinic se pot găsi ganglioni limfatici de până la 3,5 cm. Există o diferență de dimensiune și formă a ganglionilor limfatici din diferite grupuri regionale și a ganglionilor limfatici localizați în diferite zone ale aceleiași persoane.

Forma ganglionilor limfatici depinde, în general, de relațiile lor topografoanatomice cu organele din jur, de obicei este ușor alungită și aplatizată, puțin proeminentă pe de o parte și groapă minoră pe cealaltă, asemănătoare unei fasole. Uneori, forma unui ganglion limfatic poate fi rotunjită. La pacienții în vârstă senilă pot fi găsite forme sub formă de bandă ale ganglionilor limfatici, care pot fi considerate ca rezultat al fuziunii ganglionilor mai mici. În zonele limitate de fascie (de exemplu în regiunea occipitală), nodulii sunt mai lungi decât cei localizați în țesutul lax (de exemplu, axilar).

Cromogenitatea ganglionilor limfatici este evaluată în raport cu țesuturile înconjurătoare (țesutul celular, cel mai adesea) și poate fi împărțită în ganglioni înalți, medii și scăzuti (ganglioni limfatici hiper- sau hipocromogeni, izo- sau acromogeni).

Un ganglion limfatic este acoperit cu capsulă conjunctivă, care este reprezentată de un cadru hipocromogen cu contururi uniforme (conturul ondulat este destul de frecvent, în funcție de structura unei capsule). O capsulă, care înconjoară ganglionul limfatic din toate părțile, de regulă, devine mai groasă într-o zonă a portalului nodului; trabeculele, sau septele conjunctive, merg de la suprafața internă în adâncimea unui nod.

Un număr de portaluri în noduri este diferit. Deci, în ganglionii cervicali profundi, există două portaluri, în axilar central – 1 sau 2, în inghinal superficial – 1. În portalurile ganglionilor limfatici sunt situate o arteră și două vene. Artera intră într-un ganglion limfatic printr-un portal, merge în trabecule, ramuri într-o capsulă, formând ramuri circumflexe pe suprafața internă a unei capsule. Venele ies dintr-un nod printr-un portal.

Parenchimul unui ganglion limfatic este împărțit în substanță corticală, situată mai aproape de o capsulă și parte medulară, ocupând zonele centrale ale unui nod, situată mai aproape de portalul unui organ. Raportul dintre substanța corticală și cea medulară variază în funcție de localizarea unui ganglion limfatic.

În stare normală, substanța corticală este reprezentată de un cadru omogen ușor cromogen (aproape acromogen – 1-2 puncte la scara lui Fleindler). Părțile centrale (trabecule, îngroșări parachilare, incluziuni grase, substanță parțial – medulară) sunt reprezentate prin structură hipocromogenă (2-3 puncte), portal – prin structură hipocromogenă omogenă de formă neregulată (triunghiulară).

Structura ganglionilor limfatici se modifică în funcție de localizarea lor. Deci, la analiza structurii ganglionilor limfatici cervicali situati în apropierea unui organ, vedem că ganglionii limfatici (nepermanenți) sunt de dimensiuni mai mici, au formă rotunjită sau fusoasă și o prezență mai mică a substanței corticale. În ganglionii limfatici localizați departe de un organ, substanța corticală este dezvoltată mai bine.

Interrelația unui ganglion limfatic cu țesuturile înconjurătoare înseamnă o alocare a unui nod și a țesuturilor înconjurătoare: absența unei legături sau conservarea unei capsule, prezența unui țesut conjunctiv între un ganglion și alte structuri; aderență sau contact cu un organ (vas etc.) fără încălcarea integrității acestuia; implicare în procesul tumoral.

La persoanele în vârstă se detectează o reducere și întărire a ganglionilor limfatici, unii dintre ganglioni se contopesc împreună (la persoanele în vârstă se găsesc de obicei ganglioni mari). În același timp, are loc înlocuirea unor suprafețe mari cu țesut adipos. Infiltrarea grasă distruge o capsulă a unui nod la vârsta senilă. Ganglionii limfatici cu grăsime (adesea periferici) arată ca niște structuri rotunjite sau ovale, cu partea centrală eterogenă moderat cromogenă (uneori asemănătoare cu rețea) și cadru hipocromogen relativ subțire. O capsulă a unui nod poate fi văzută fragmentară.

Din motive de comoditate, limfadenitele nespecifice sunt diferențiate în felul următor:
1. În conformitate cu evoluția clinică: 1) acută; 2) subacută; 3) cronică.
2. În conformitate cu locația: 1) izolat; 2) regional (grup); 3) extins; 4) generalizat.

Modificările de răspuns, care se dezvoltă ca răspuns la diferite procese patologice dintr-un organism (proces inflamator, vaccinare etc.) sunt însoțite de afectarea unui ganglion limfatic, modificarea capsulei acestuia, afectarea zonelor corticale și paracorticale, ceea ce duce la creșterea crogenității; într-un ganglion limfatic pot exista structuri „chistice” acromogene; formarea abcesului poate fi dezvăluită mai târziu. Trebuie avut în vedere faptul că modificări ale ganglionilor limfatici localizați în apropierea unei tumori, se pot manifesta prin reacție nespecifică cu caracter inflamator.

Ganglionii limfatici hiperplazici sunt cel mai frecvent de formă ovală, cu structură hipercromogenă, cadru subțire ușor cromogen, ocupând aproximativ o treime dintr-un nod. Ganglionii hipercromogeni, cu un centru uneori hipocromogen, ocupând mai puțin de 2/3 dintr-un nod, pot fi atât hiperplazici, cât și metastatici.

Grafica NLS 3D. Ramuri limfatice ale treimii superioare a gâtului de-a lungul fasciculului vascular   Grafica 3D NLS. Ganglionii limfatici ai intestinului. Boala Crohn

Considerăm că vasele dintr-un ganglion inflamat au un caracter mai hipercromogenic (6 puncte la scara lui Fleindler) decât vasele unui ganglion limfatic modificat metastatic, care sunt de obicei hipercromogenice (4-5 puncte).

Într-un ganglion limfatic hiperplastic hipercromogen major, vasele din zonele periferice sunt mai modificate decât cele din centrul unui nod.

La hiperplazie, în cazul unui rezultat pozitiv al tratamentului, ganglionii limfatici devin mai puțin cromogeni, zonele modificate devin mai mici. La limfadenita cronică detectăm adesea afectarea unei capsule (5-6 puncte) și îmbinarea acesteia cu țesuturile din jur.

Analiza spectro-entropică. Limfadenita

La afectarea metastatică a unui ganglion limfatic se modifică forma, crogenitatea și structura morfologică. Fenomenul descris formează baza pentru aplicarea NLS cu SEA în diagnosticarea afectării metastatice a ganglionilor limfatici.

O capsulă a unui nodul, la infiltrarea și creșterea în țesuturile înconjurătoare, este detectată în mod clar ca zonă hipercromogenă (6 puncte la scara lui Fleindler).
Prin urmare, modificarea structurii ganglionilor limfatici modificați metastatic poate fi: moderat cromogenă până la hipercromogenă, hipercromogenă heterogenă (polimorfă neuniformă) datorită alternanței zonei hiper- și hipocromogene cu prezența unor zone acromogenice locale într-un centru pe fondul structura hiperplazică a ganglionilor limfatici.

La procesele maligne din ganglionii limfatici se vizualizează cel mai frecvent zona acromogenă centrală, ceea ce corespunde înlocuirii difuze sau totale a zonelor centrale cu țesut tumoral necrotic. În anumite cazuri, la afectarea metastatică numai a unei părți centrale a unui ganglion limfatic, aceasta poate părea neschimbată, deoarece are loc o imitație a țesutului limfoid sănătos (este adesea detectată la cancerul cu celule scuamoase bine diferențiat și la alte tipuri de cancer, care sunt însoțite de necroza de coagulare în caz de degenerare ischemică). Uneori, un ganglion limfatic poate fi reprezentat ca formațiune total acromogenă. Deși aceasta din urmă este valabilă pentru infiltrarea grasă, în aceste cazuri geneza tumorală a modificărilor nu poate fi exclusă complet. În acest caz, numai SEA va ajuta la stabilirea unui diagnostic.

O structură a unui ganglion limfatic, la înlocuirea cu țesut tumoral, este mai adesea eterogenă sau hipercromogenă. Pot fi înregistrați ganglioni limfatici moderat cromogeni (de exemplu la melanom) sau chiar hipocromogeni (la cancerul dendritic). Uneori, incluziunile hipocromogene (calcificări) pot fi vizualizate într-un ganglion limfatic modificat metastatic, poate fi înregistrată necroză intraganglionară cu o imagine NLS acromogenă tipică.

În ganglionii limfatici modificați metastatic poate fi detectată afectarea vaselor cu model vascular atipic (vasele plasate haotic cu șunturi arteriovenoase).

Dacă există mai mulți ganglioni limfatici măriți în apropiere, forma lor poate fi neregulată sau policiclică (în cazul creșterii în afara unei capsule); la limfogranulomatoză, când ganglionii limfatici măriți sunt localizați unul lângă celălalt, dar nu există o creștere a unei capsule, un grup de ganglioni limfatici arată foarte tipic - ca un „pachet” de ganglioni limfatici.

Grafica 3D NLS. Metastaze în ganglionii limfatici inghinali la carcinomul uterin   NLS-ultramicroscanare. Hiperplastică a ganglionilor limfatici inghinali

Creșterea extracapsulară a metastazelor în ganglionii limfatici duce adesea la fuzionarea mai multor ganglioni limfatici afectați într-un conglomerat și implicarea țesuturilor înconjurătoare în procesul tumoral. Implicarea organelor adiacente într-un conglomerat tumoral trebuie identificată prin SEA a structurii lor morfologice.
Conform datelor noastre, NLS este eficient în evaluarea modificărilor ganglionilor limfatici în dinamică.

În timp ce evaluează o afecțiune a ganglionilor limfatici, un terapeut trebuie să fie conștient de faptul că prezența unui ganglion limfatic modificat poate evidenția atât hiperplazia ganglionului, cât și afecțiunea metastatică a acestuia, totuși, în cazul afecțiunii tumorale multiple, metastazele pot aparține unor tumori diferite.

O imagine NLS destul de tipică a ganglionilor limfatici este înregistrată la limfogranulomatoză. În acest caz vedem mai mulți ganglioni afectați (unul sau mai multe grupuri de ganglioni limfatici). Un nod are o structură omogenă, adesea moderat cromogenă. Un grup de ganglioni limfatici măriți (un „pachet”) este reprezentat de ganglioni limfatici clar limitati, care nu afectează o capsulă și care nu se unesc și poate fi localizat într-o anumită zonă (de exemplu în zona supraclaviculară stângă sau dreaptă) sau în mai multe zone (ganglioni limfatici ai mediastinului, ganglioni supraclaviculari și într-o treime inferioară a gâtului pe una sau ambele părți etc.).

V.I. Nesterov, V.K. Kosenyuk, S.P. Popov
Institutul de Psihofizică Practică, Omsk
Departamentul de oncologie al Academiei Medicale de Stat din Omsk

Întoarcere la pagina anterioara

Echipamente

Crownscope M17 by Bioentech

Quantum Magnetic Analysis vers.6

Metatron Hunter 4027 NLS System

9D LRIS NLS Health Diagnostic System Therapy Device

Multi-purpose health device KWD-808I

Multifunctional physio/electrotherapy QXTA-08

Investigaţii şi Terapii

Toate evaluările, investigaţii de natură biologică structurală, dar şi functională, efectuate, sunt neinvazive. Acestea se efectueaza rapid (max. 35 min. fiecare investigaţie), fără pregătire prealabilă. Beneficiind de cele mai noi cercetări, acestea au o mare precizie, fiind de un enorm ajutor medicului terapeut în diagnosticarea prealabilă sau pe parcurs.
De altfel şi terapiile sunt neinvazive biologic, fiind vorba de terapii energo-informaţionale (frecvenţe rezonante, lumină, sunet, metaterapii)