Noi potențiale pentru metoda de analiză NLS
în diagnosticul neoplasmului de colon

Colonoscopia este folosită cu succes astăzi pentru a diagnostica noile excrescențe ale colonului. Pe baza unui număr de indicații, investigația endoscopică oferă informații fiabile despre suprafața de creștere a colonului pentru a clasifica corect modelul acesteia și a preleva o probă pentru identificarea morfologică. Cu toate acestea, colonoscopia nu oferă o idee despre tipul de structură internă pe care o are noua creștere și nici nu permite să evalueze profunzimea invaziei peretelui colonului de către o tumoare maligantă, să determine proliferarea acesteia la organele adiacente sau metastazele la limfa regională. noduri. În plus, colonoscopia nu oferă informații despre noile excrescențe extraintestinale decât dacă acestea au pătruns deja în peretele intestinal.

Investigația NLS a colonului folosind un senzor neliniar de înaltă frecvență de 4,9 GHz poate ajuta la lămurirea tuturor acestor probleme.

Investigația NLS oferă informații despre straturile pereților intestinali și țesutul celular adrectal.

Această cercetare și-a propus să definească potențialele metodei NLS într-un diagnostic mai specific al tumorilor intestinale drepte și segmentate.

Problema și metodele de investigare

Au fost examinați 87 de pacienți la care au fost investigate 91 de noi creșteri folosind tehnici NLS. Examinații au inclus 41 de bărbați și 46 de femei cu vârsta cuprinsă între 31 și 83 de ani, majoritatea dintre ei (82%) având vârsta de 50 și peste. Toți pacienții afectați de noi creșteri ale colonului au fost supuși tratamentului chirurgical în funcție de pacient, mărimea și localizarea creșterii. În 23 de cazuri a fost efectuată polipectomie endoscopică. În 61 de cazuri a fost efectuată o rezecție pe diferite părți ale colonului și la 3 pacienți a fost efectuată endo-microchirurgie transanală. Toate rezultatele investigației NLS au fost verificate printr-o examinare patomorfologică a macropreparatelor conform căreia noile excrescențe colonice au fost reprezentate de tumori simple în 30 de cazuri și de cancere glandulare cu grade diferite de diferențiere în 61 de cazuri.

Etapele procesului malign au fost definite conform clasificării TNM adoptată de Asociația Internațională Anticancer în 1997 (a 5-a revizuire). Faza T1 a fost diagnosticată la 13 pacienţi (21%), faza T2 la 26 pacienţi (43%), faza T3 la 17 pacienţi (28%) şi faza T4 la 5 pacienţi (8%).

Conform unui examen pato-morfologic, metastaze în ganglionii limfatici regionali au fost detectate în 11 din 61 de cazuri. Toți pacienții au fost supuși investigației NLS și colonoscopiei cu ultrasunete pentru a diagnostica și localiza noile excrescențe, pentru a le defini dimensiunea, modelele de creștere și caracteristicile morfologice aproximative, împreună cu scanarea cu ultrasunete a cavității abdominale și a organelor pelvine mici pentru a evalua starea organelor adiacente colonului. și a diagnostica metastazele la distanță.

Investigația NLS a folosit un senzor neliniar de 4,9 GHz. Ecografia endoscopică a folosit sistemul ultrasonografic de endoscopie UM-20 complet cu colonoscopul ultrasonic CF-UM20 (Olympus, Japonia). Ecografica cavității abdominale a folosit unitatea de diagnostic SSD-630 (Aloka, Japonia) și Logiq-700 (General Electric, SUA).

Analizarea rezultatelor

Se ştie din experiență că fiecare investigație NLS trebuie precedată de colonoscopie diagnostică, care evaluează caracteristicile anatomice ale colonului și definește numărul, localizarea și caracteristicile macroscopice ale noii creșteri, precum și scanarea cu ultrasunete a cavității abdominale. Este necesară o scanare cu ultrasunete trans-abdominală amănunțită pentru a evalua starea organelor adiacente colonului și pentru a diagnostica metastazele la distanță.

S-a făcut o comparație a rezultatelor NLS cu cele ale investigațiilor patomorfologice locale pentru a defini potențialul metodei NLS în diagnosticul diferențial al noilor excrescențe colonice benigne și maligne.

Rezultatele investigației NLS au coincis cu investigația patomorfologică în 87 din 91 de cazuri. Cele mai multe dintre erori au apărut în diagnosticarea adenoamelor de colon. În 6 din 31 de cazuri pacientul a fost suspectat de cancer. Analiza observațiilor a remarcat că dificultățile de diagnostic au fost legate de deformarea straturilor peretelui intestinal din cauza presiunii unei tumori viloase nodale, mai degrabă decât de o invazie reală. S-au obținut două rezultate fals negative în cazul adenomului malign și al diacrizelor canceroase. Astfel, acuratețea metodei NLS în diagnosticul diferențial al tumorilor de colon maligne și benigne a fost de 81,3% din sensibilitate la 79,8%, în timp ce specificitatea a fost de 76,4%.

Metoda de tratament care trebuie aleasă pentru pacienții afectați de cancer de colon depinde de faza procesului tumoral. Sa făcut o comparație cu datele investigației pato-morfologice în 61 de cazuri pentru a evalua eficiența diagnostică a metodei NLS în clasificarea fazei de cancer de colon.

Definirea corectă a fazei procesului tumoral a fost posibilă în 68,4% dintre observații. Cele mai bune rezultate au fost obținute în definirea fazelor T3 și T4, unde acuratețea diagnosticului a fost de 78,2% și, respectiv, 81,2%. De remarcat că majoritatea erorilor au apărut în fazele de determinare T1 și T2, unde datele SNL și investigațiile pato-morfologice au coincis doar în 54,2% și, respectiv, 47,4% din observații.

În faza de diagnosticare T1 au fost făcute greșeli în 4 cazuri cu 3 dintre erorile de supraestimare a fazei; într-un caz nu s-au găsit semne de invazie a peretelui intestinal și tumora a fost luată pentru adenom. În analiza fazei T2 erori de diagnosticare în faze exagerate au fost observate în 7 din 9 cazuri; o subestimare a fazei procesului tumoral a avut loc într-un caz și totuși într-un caz nu s-a dovedit a fi găsită nicio dovadă de invazie. Analiza concluziilor morfologice post-chirurgicale a relevat că în 6 din 7 rezultate fals pozitive investigația pato-morfologică a unui macropreparat a depistat o infiltrare mai profundă în peretele intestinal. Cu toate acestea, conform examenului microscopic, infiltrația a fost mai degrabă inflamatorie decât de tip tumoral. De remarcat, de asemenea, că în toate cazurile a avut de-a face cu un proces tumoral infiltrativ în secțiunea ampulară inferioară a intestinului drept liber de membrană seroasă în timp ce zona de infiltrare inflamatorie a fost localizată în țesutul celular suprarectal.

Pentru a înțelege mai bine unde există imprecizie în diagnostic, a fost analizată eficiența metodei NLS în ceea ce privește dimensiunea, localizarea și forma de germinare a neoplasmelor. Cele mai bune rezultate au fost obținute în diagnosticarea noilor excrescențe de dimensiuni sub 2 cm și peste 5 cm.

Tumorile epiteliale de peste 5 cm în dimensiune sunt reprezentate de fazele T3 și T4 în 12 din 17 cazuri. Trebuie remarcat că, pentru neoplasmele mari, datele testului NLS nu au coincis cu datele pato-morfologice doar în faza T2, unde faza procesului a fost supraestimată din cauza prezenței infiltrației inflamatorii în straturile mai profunde, decât în straturile în care invazia tumorală. a avut loc. Astfel, la neoplasmele cu dimensiuni mai mari de 5 cm diagnosticul gradului de invazie a peretelui intestinal se corelează în 78,2% din observații. S-a obținut o corelație ridicată și pentru adâncimea invaziei tumorale de către neoplasme de până la 2 cm. Majoritatea sunt reprezentate de o tumoră în fazele T1 și T2. Rezultatele colonoscopiei ultrasonice au coincis cu cele ale concluziilor pato-morfologice în 76,7% din observații. De asemenea, trebuie remarcat faptul că tumorile de până la 2 cm sunt cele mai convenabile pentru examinare, deoarece au cel mai mic număr de artefacte.

În acest studiu, cel mai mare grup a fost tumorile cu dimensiuni de la 2 la 5 cm, unde rezultatele s-au dovedit a fi mai mici decât în primele două loturi. Datele NLS și cele ale eseurilor patomorfologice au coincis în 66,7% din cazuri. O bandă de eroare apreciabilă (60%) a apărut în faza T2, unde adâncimea invaziei peretelui intestinal a fost supraestimată în toate observațiile.

Valoarea mare o are faptul că, conform eseului patomorfologic, în 5 din 6 cazuri de hiperdiagnostic în afară de infiltrarea tumorală s-a detectat o inflamație exprimată în straturile mai profunde ale peretelui intestinal. Precizia relativ scăzută a adâncimii diagnosticate a invaziei peretelui intestinal de către o tumoră cu dimensiunile de la 2 la 5 cm se datorează faptului că 24 din 30 de observații ale acestui grup au corespuns fazelor T2 și T3. Un diagnostic diferențial al adâncimii infiltrației tumorale în aceste faze este complex.

La următoarea etapă de cercetare am făcut o analiză comparativă a efectului formei de creștere a neoplasmului pentru acuratețea definirii fazei de invazie tumorală în peretele intestinal. Toate neoplasmele au fost clasificate în trei grupe. În funcție de forma creșterii tumorii: polipiform, farfurioar și infiltrativ.

Cele mai înalte rezultate au fost obținute la diagnosticarea fazei procesului de cancer de creștere în formă de farfurioară unde acuratețea definirii invaziei tumorale în peretele intestinal a fost de 78,3%.

Pare totuși posibil să se estimeze pe deplin acuratețea metodei NLS în definirea adâncimii unei invazii tumorale la neoplasmele cu creștere în formă de farfurioară, din cauza apariției sale sumbre printre alte forme de pacienți chestionați de noi.

Polipiformul creșterii a fost observat în 30 de neoplasme. Creșterile au avut o interfață distinctă cu secțiuni nealterate ale peretelui intestinal și nu au blocat lumenul intestinal cu mai mult de jumătate, ceea ce a creat condiții favorabile pentru sondaj. Precizia metodei NLS în definirea adâncimii invaziei tumorale în peretele intestinal a fost de până la 65%. Trebuie menționat că jumătate din cazurile divergente cu concluziile patomorfologice se datorează profunzimii supraestimate a infiltrației tumorale la definirea fazei T2, care este legată de prezența unei inflamații perifocale.

Acest fapt sugerează dificultăți în definirea fazei unui proces canceros în cazurile în care invazia tumorală este agravată de componenta inflamatorie care pătrunde în straturile mai profunde ale peretelui intestinal și dincolo de limitele acestuia.

Neoplasmele cu formă de creștere infiltrativă s-au dovedit a fi cele mai dificile în definirea gradului de invazie a tumorii în peretele intestinal. În acest grup rezultatele metodei NLS și cele ale eseurilor patomorfologice au coincis doar în 49,8% din observații. Sa datorat faptului că aceste neoplasme, de regulă, aveau o dimensiune mare și ocupau mai mult de jumătate din cercul peretelui intestinal.

În următoarea fază de investigare am estimat acuratețea metodei NLS în definirea gradului de invazie a peretelui intestinal în funcție de localizarea tumorii în colon.

În 40 de cazuri tumora a fost localizată în rect și în 21 de cazuri în intestinul segmentat. Precizia diagnosticării fazei procesului tumoral în intestinul colonului este semnificativ mai mare decât la găsirea adâncimii de invazie tumorală cu neoplasmele localizate în rect și se ridică la 71, respectiv 62,5%. Acest rezultat ridicat poate fi explicat cel mai probabil prin faptul că acest departament al colonului conține o membrană seroasă, care separă distinct stratul muscular de organele și țesuturile abenterice. De asemenea, se observă că membrana seroasă a intestinului este mai puțin supusă pătrunderii infiltrației inflamatorii decât țesutul celular para-rectal. Discrepanța majoritară se referă la profunzimea supraestimată a invaziei la definirea fazei T2.

Acești cercetători au observat că acuratețea diagnosticării fazei unui proces tumoral a fost mai mare în intestinul colonului decât în rect. Cel mai mare număr de discrepanțe apare în Faza T2, care este condiționată de prezența abceselor, a infiltrațiilor inflamatorii sau a terapiei radiale în zona neoplasmului.

Glandele limfatice regionale lezate sunt un factor de prognostic important în diagnosticarea cancerului de rect. Pentru a defini capacitățile metodei în diagnosticarea metastazelor în glandele limfatice regionale, rezultatele metodei NLS au fost comparate cu cele ale eseului patomorfologic. La acesta din urmă afectarea malignă a glandelor limfatice regionale a fost detectată în 11 observații din 22 de cazuri.

Analiza datelor derivate a demonstrat că eseul NLS a definit corect modelul de afectare a glandelor limfatice în 63,6% din cazuri.

Modelul metastatic de afectare a ganglionilor a fost definit în 74,8% din cazuri, iar în modificările inflamatorii rezultatele colonoscopiei ultrasonice și cele ale eseului patomorfologic au coincis doar în 45,5% din observații. În 6 din 11 cazuri a fost presupusă prezența metastazelor în ganglionii limfatici (rezultat fals pozitiv). Astfel de greșeli pot fi atribuite vigilenței onologice a cercetătorului și complexității diagnosticului diferențial al glandelor limfatice inflamatorii și metastatice.

Concluzii

1. Diagnosticul NLS este o metodă extrem de eficientă de diagnosticare a neoplasmelor de colon, permițând diagnosticarea neoplasmelor și a glandelor limfatice regionale.

2. Metoda NLS permite depistarea adenomului de colon și a cancerului prin prezența sau absența invaziilor tumorale în peretele intestinal.

3. Eficiența diagnostică a metodei NLS în definirea fazei procesului tumoral în rect este mai mică decât în intestinul segmentat.

4. Acuratețea diagnosticului fazei de cancer la colon depinde atât de mărime cât și de forma anatomică a creșterii tumorii. Cele mai bune rezultate s-au obținut la definirea adâncimii de invazie a pereților intestinali de către o tumoare sub 2 cm și peste 5 cm.

V.I. Nesterova, T.G. Kuznetsova,
V.I. Metlushko, N.L. Ogluzdina

Întoarcere la pagina anterioara

Echipamente

Crownscope M17 by Bioentech

Quantum Magnetic Analysis vers.6

Metatron Hunter 4027 NLS System

9D LRIS NLS Health Diagnostic System Therapy Device

Multi-purpose health device KWD-808I

Multifunctional physio/electrotherapy QXTA-08

Investigaţii şi Terapii

Toate evaluările, investigaţii de natură biologică structurală, dar şi functională, efectuate, sunt neinvazive. Acestea se efectueaza rapid (max. 35 min. fiecare investigaţie), fără pregătire prealabilă. Beneficiind de cele mai noi cercetări, acestea au o mare precizie, fiind de un enorm ajutor medicului terapeut în diagnosticarea prealabilă sau pe parcurs.
De altfel şi terapiile sunt neinvazive biologic, fiind vorba de terapii energo-informaţionale (frecvenţe rezonante, lumină, sunet, metaterapii)