Potențialul NLS în diagnosticarea
cancerelor gastice și de colon

Metoda de diagnostic neliniar (NLS) a fost practicată activ în ultima vreme la multe instituții medicale. Cele mai tangibile rezultate au fost obținute prin utilizarea metodei NLS ca mijloc de observație dispensarizată. În cursul dezvoltării și dezvoltării sale, metoda a devenit un instrument principal de diagnostic și monitorizare pentru o serie de boli larg răspândite ale organelor digestive: facilitează informații rapide și detaliate despre o leziune și modelul acesteia și ajută la evaluarea eficacității tratamentului. Acest lucru a fost găsit adevărat în studiile pentru o serie de boli, inclusiv ulcer gastro-duodenal, gastrită cronică, tumori gastrice și colonice benigne și maligne. Caracterul specific și condițiile de lucru ale instituțiilor terapeutice și clinice din Rusia permit utilizarea pe scară largă a metodologiei NLS, nu numai pentru diagnosticarea cu unele simptome prezente, ci și pentru monitorizarea medicației. Este important că viteza și costul redus le permit multor pacienți să folosească informațiile NLS. Medicii pot evalua acum pacienții cu modificări latente care pot fi verificate numai prin intermediul NLS. În mod specific, astfel de pacienți includ pe cei care au boli precanceroase sau o tulburare a mucoaselor în secțiunile superioare și/sau inferioare ale tractului digestiv și pacienții care au dezvoltat o tumoare, care rămâne încă latentă într-o anumită fază.

Conform datelor dobândite de unii medici specialiști, folosind dispozitivul pentru diagnosticul NLS- și pe baza cercetărilor anuale în mii de cazuri, frecvența depistarii modificărilor locale sau difuze, tipice gastritei cronice atrofice la pacienții cu vârsta peste 50 de ani, este între 30-40%. Analiza examinărilor spectrale ale secțiunilor diferite ale modificărilor focale ale mucoasei stomacului arată că diferite simptome ale bolilor, inclusiv displazia metaplazică intestinală și displazia epitelială pot fi detectate la fel de des. În timpul analizei NLS au fost înregistrate simptome de ulcer gastric în aproximativ 5% din cazuri, polipi în stomac în 7% și polipi în colon în 45% din cazuri. Astfel, doar rezultatele analizei NLS (fără alți factori de risc luați în considerare) indică faptul că majoritatea pacienților din grupa de vârstă respectivă par a fi printre cei care au nevoie de observație dinamică din cauza potențialului cancer gastric (GC) sau cancer de colon (CC)

Conform datelor despre de cancer pentru anii 1999-2000, valorile cazurilor de cancer gastric și de colon au fost de 80,9 și respectiv 53,1 la 100.000 de pacienți, iar rata mortalității conform statisticilor de mortalitate a fost de 47,35 și 19,5%. Conform concluziilor unității de terapie-diagnostic, cu aproximativ 70% dintre pacienți sub observație medicală activă, patologii de acest fel sunt susceptibile să fie depistate la fel de des ca în 0,4-0,8% din cazuri. Prin urmare, screening-ul NLS ar permite detectarea GC sau CC la aproximativ fiecare 150-200 de examinat.

Având în vedere că urgența semnelor clinice este unul dintre stimulentele pentru ca pacientul să urmeze sfatul medicului și un motiv de examinare bazată pe hardware, au fost evaluate unele implicații clinice și tiparul acestora în cazurile bolilor menționate mai sus. La 720 de pacienți afectați de Cancer Gastric sau Cancer de Colon, afecțiunea părea a fi lipsită de simptome în 42% din cazuri. În 32% din cazuri au existat unele semne caracteristice bolilor cronice ale tractului digestiv anterioare. Așa a fost cazul în 77% și 92% pentru prima fază, 56% și 68% pentru a doua fază, 23% și 32% pentru a treia fază și 8% pentru a patra fază a bolii. Implicațiile clinice la un cancer gastric sunt de natură sindrom de dispepsie durere tipică pentru leziunea din secțiunea superioară a tractului digestiv. Subgrupurile de cancer de colon au fost separate cu semne dominante de hemoragie intestinală, evacuare perturbată sau dureri abdominale. S-a dovedit o anumită interrelație între modelul implicațiilor clinice și localizarea procesului. În peste 50% din cazuri, implicațiile clinice au durat mai puțin de 3 luni și la 26% dintre pacienți CC s-a dezvoltat acut în câteva zile. Trebuie remarcat faptul că așa-numitul „sindrom de semne minore” corespundea unor faze ulterioare ale bolii. Același lucru a fost valabil și pentru datele examinărilor de laborator în care schimbarea a devenit evidentă în fazele III și IV (2).

Rezultatele diagnosticului NLS pentru fazele inițiale ale cancerului gastric într-o serie de 104 examinări au arătat că în 72% din cazuri medicul (în ipoteza unei similitudini spectrale cu standardul de referință) a considerat leziunea ca fiind benignă și indicativă de focalizare. hiperplazie a mucoasei, polip, o zonă de inflamație locală, deformare a peretelui sau un mic ulcer. Probabilitatea de a detecta semne de modificare malignă descoperite în modul de eliminare a fost sub 1%. Din 134 de cazuri de cancer de colon în faza 1, adenoamele maligne au fost detectate la 58% dintre pacienți. Restul pacienților s-a dovedit a avea așa-numitele forme „minore” de cancer, cum ar fi polipi, gastrită atrofică sau gastrită atrofică-hiperplastică. Verificarea endoscopică a GC și CC cu referire la diacriza fazelor II, III și IV ale bolilor a confirmat complet rezultatele investigației NLS.

S-a descoperit că 172 de pacienți aveau Cancer Gastric sau Cancer de Colon descoperite prin examinarea NLS efectuată într-un interval mai mic de un an. Dintre aceștia, 62% dintre pacienți au avut o fază inițială de cancer gastric și 38% dintre pacienți în timpul observației anterioare s-au dovedit a avea unele sau alte semne de gastrită cronică sub formă de hiperplazie focală a mucoasei, inflamație locală sau deformare a peretelui. Potrivit investigației morfologice, secțiunile au fost de natură benignă și cancerul s-a dezvoltat doar în ultimul an. La restul pacienților, modificările macroscopice corespunzătoare afecțiunii maligne (asemănarea spectrală cu standardul de referință „carcinom gastric” D<0,425) au apărut în intervalul dintre ultimele două examinări. Endoscopia anterioară a detectat gastrită atrofică fără modificări focale în zona tumorii dezvoltate. Date similare NLS au fost obținute pentru 38 de pacienți care, pe parcursul unui an de observație, au fost diagnosticați că au dezvoltat o tumoare corespunzătoare fazelor II și III.

Analiza NLS a colonului și a intestinului drept a fost efectuat cu un an înainte ca tumorile să fie diagnosticate la 21 de pacienți afectați de polipi maligni, dintre care 17 au fost sub observație activă din cauza polipozei, în timp ce nicio formație de acest fel nu a fost evidențiată în timpul examinării inițiale. În plus, în același interval de timp au fost examinați 13 pacienți care au fost diagnosticați cu o afecțiune precanceroasă (asemănarea spectrală cu carcinomul intestinului drept, standard de referință D>0,7) și forme minore de cancer. La 6 dintre pacienți tumora s-a dezvoltat în zona polipectomiei endoscopice după ce li s-a îndepărtat un adenom vilos uriaș. Astfel, la 34 (27%) din 121 de pacienți, care au fost diagnosticați cu o afecțiune polip malign în faza 1 sau o tumoare de dimensiuni mici, cancerul de colon s-a dezvoltat în decurs de un an. 36 de pacienți examinați în același interval de timp s-au dovedit a avea afecțiunea în faza II și III la fel de frecvent. 28 dintre aceștia au fost supuși controalelor medicale periodice, fără semne clinice ale bolii evidențiate la niciunul dintre ei. 8 pacienți, cu 3-7 luni înainte de diagnosticarea tumorii, au început să prezinte semne de anemie în creștere sau retenție progresivă de scaun. Datele de observație medicală pentru acești pacienți, cu metoda NLS folosită cu un an înainte de depistarea cancerului, nu indicaseră nicio tumoare.

Există doi factori foarte esențiali cunoscuți a fi de importanță capitală pentru diagnosticul bolii maligne: calitatea tehnicilor clinice și de diagnosticare și modelul specific al progresului bolii care determină de fapt dinamica progresiei bolii. Având în vedere capacitățile și condițiile de muncă din instituțiile terapeutice, datele privind diagnosticul de cancer gastric și de colon pot fi considerate într-o anumită măsură optime. Aceasta înseamnă că, chiar dacă toți pacienții au fost diagnosticați cu ușurință cu boala în timpul observației medicale (de fapt este vorba de 60%), starea de fază 1 ar fi putut fi detectată doar la 40% dintre ei. Analiza cauzelor cazurilor de diagnosticare tardivă sugerează că astfel de cazuri ar putea fi prevenite prin îmbunătățirea muncii organizaționale și metodice.

În plus, accentul ar trebui să fie pus pe caracteristicile specifice ale progresului bolii, care sunt de mare și posibil de importanță vitală pentru detectarea tumorii. Analiza datelor disponibile determină presupunerea că o tumoare se poate dezvolta într-un interval scurt de timp atingând dimensiunea fie a „cancerului minor”, fie a unei leziuni extinse. Acest lucru confirmă ideea că dinamica creșterii tumorii la diferiți pacienți și în diferite faze ale bolii este probabil să varieze și să aibă atât modele continue, cât și discrete. Așadar, un posibil scenariu de dezvoltare tumorală ar putea fi urgența cancerului gastric „precoce” pe fondul unor boli gastrice precanceroase cu o perioadă prelungită ulterioară de existență în faza inițială care permite diagnosticarea acestuia după un an sau mult timp mai târziu.

În același timp, acest scenariu „benign” al progresului bolii nu este tipic pentru unii pacienți și, pe baza creșterii rapide a tumorii, pur și simplu nu reușim să detectăm în avans faza inițială a bolii. Dezvoltarea cancerului de colon prin faza benignă și apoi printr-un adenom malign nu este singurul scenariu posibil. Tumorile se pot dezvolta de novo și și aici este posibilă o variantă de creștere relativ lentă sau rapidă. Aceasta oferă o explicație a unei detectări „accidentale” a pacienților cu tumori destul de mari în timpul observației medicale și a unui număr mare de pacienți cu o anamneză clinică scurtă și faze tardive ale bolii.

Astfel, analiza NLS poate fi considerată o metodă adecvată pentru diagnosticarea cancerelor gastrice și colonice. Dificultățile în abordarea interpretării NLS se referă în mare măsură la fazele inițiale în care frecvența detectării bolii depinde pe termen lung de cât de dornici sunt medicii de a efectua o verificare spectrală a oricăror modificări focale ale mucoasei în cazul unei gastrite cronice și de menținerea pacienților sub observație dinamică la modurile date de eliminare și analiza NLS implicată.

Rezultatele permit segregarea în două variante principale de diagnosticare a bolii. Primul sugerează detectarea „accidentală” a tumorii în timpul investigației NLS; nici semnele clinice sau alte semne familiare de boală nu sunt în evidență sau intensitatea lor este un motiv insuficient pentru ca pacientul să se prezinte la medic. A doua variantă apare atunci când pacientul dezvoltă implicații clinice care îl obligă pe medic să efectueze investigații pentru ele. Rezultatele diacrizei cancerelor gastrice și colonice indică faptul că, pentru majoritatea pacienților, problema diagnosticului precoce nu poate fi rezolvată, nu numai din cauza anumitor factori organizatorici, ci și în primul rând din cauza modelului specific al evoluției bolii și a manifestărilor acesteia. Cu toate acestea, oportunitățile reale de îmbunătățire a diagnosticului la timp a bolii în condiții practice de sănătate publică constă, în primul rând, în creșterea numărului de pacienți care urmează să fie examinați prin metoda NLS în cadrul unui sondaj de sănătate și, de asemenea, în timp util. și examinarea completă a pacienților care sunt suspectați a avea boala.

P.A. Svetlova, N.A. Sorokina,T.G. Kuznetsova,
V.I. Nesterova, L.A. Yankina, N.V. Tatioshev

 

Întoarcere la pagina anterioara

Echipamente

Crownscope M17 by Bioentech

Quantum Magnetic Analysis vers.6

Metatron Hunter 4027 NLS System

9D LRIS NLS Health Diagnostic System Therapy Device

Multi-purpose health device KWD-808I

Multifunctional physio/electrotherapy QXTA-08

Investigaţii şi Terapii

Toate evaluările, investigaţii de natură biologică structurală, dar şi functională, efectuate, sunt neinvazive. Acestea se efectueaza rapid (max. 35 min. fiecare investigaţie), fără pregătire prealabilă. Beneficiind de cele mai noi cercetări, acestea au o mare precizie, fiind de un enorm ajutor medicului terapeut în diagnosticarea prealabilă sau pe parcurs.
De altfel şi terapiile sunt neinvazive biologic, fiind vorba de terapii energo-informaţionale (frecvenţe rezonante, lumină, sunet, metaterapii)