Investigație NLS în evaluarea articulațiilor genunchiului afectate de osteoartrita deformantă

Osteoartrita deformantă primară a articulației genunchiului este una dintre cele mai pertinente probleme din medicina modernă datorită prevalenței sale, pierderii mari a timpului de lucru și cheltuielilor de tratament. În plus, în multe cazuri este împiedicat un diagnostic precoce sau diferențial al leziunii articulației genunchiului, ceea ce complică selectarea celor mai eficiente măsuri terapeutice și de reabilitare și evaluarea dizabilității pacientului.

Astăzi, diagnosticul afecțiunilor articulației genunchiului cuprinde radiografia convențională, precum și evaluarea ecografică a articulațiilor, utilizate pentru examinarea țesuturilor moi ale locomotorului. Tehnicile existente utilizate pentru examinarea articulației genunchi permit determinarea dominanței procesului patologic în articulație, inclusiv a celor degenerative. Cu toate acestea, relația dintre intensitatea modificărilor pato-morfologice și severitatea și dinamica procesului nu a fost încă studiată.

Acest articol își propune să demonstreze eficiența investigației NLS în diagnosticarea osteoartritei deformante, în special în faza incipientă (sub-clinică) a bolii.Acest articol își propune să demonstreze eficiența investigației NLS în diagnosticarea osteoartritei deformante, în special în faza incipientă (sub-clinică) a bolii.

Subiecte și metode

Pentru a defini o relație normală a structurilor anatomice genunchi-articulație au fost examinate 10 persoane sănătoase cu vârsta cuprinsă între 25 și 55 de ani (grupul de testare). Grupul principal a fost format din 50 de pacienți cu implicații clinice ale osteoartritei deformante ale articulațiilor genunchiului în diferite faze. Durata medie a bolii a fost de 7,0 +/- 0.3 ani. Toți pacienții au fost examinați radiologic de rutină în două planuri interpendiculare.Analiza modelului cu raze X a luat în considerare cantitatea de îngustare a spațiului articular, existența osteofitelor marginale și deformarea structurilor osoase cu chisturi și zone de fibroză prezente în secția osului subcartilaginos.

Investigația NLS a fost efectuată folosind un dispozitiv Metatron echipat cu un senzor de declanșare de 4,9 GHz. Modificările în capsula articulară au fost evaluate în cadre virtuale în planurile sagitale deasupra și sub rotula și de-a lungul suprafeței posterioare a articulației. Planurile frontale de-a lungul suprafețelor laterale ale articulației au fost folosite pentru a defini starea exactă a meniscurilor, a cartilajelor articulare și a modificărilor sinoviale.

În mod tradițional se crede că modificările degenerative ale cartilajului articular încep cu o ruptură a matricei articulare și degenerarea condroziților. Prin urmare, în timpul examinării NLS, o atenție deosebită a fost acordată modificărilor cartilajului articular. La persoanele examinate din lotul de testare, cartilajul articular arăta ca o bandă hipercromă (1-2 puncte conform scalei lui Flandler). S-a constatat că doi pacienți au un cartilaj articular cu un model cromogen heterogen, 3-5 puncte în faza inițială a bolii cu nidi hipercromogeni mici (1-2 puncte) prezente. Nu au fost detectate modificări radiologice la nivelul articulațiilor pentru acest grup de pacienți.

La 14 (28,0%) pacienți aflați în a doua fază clinică a bolii, cromostructura cartilajului a fost eterogenă și au fost detectate unele structuri hipercromogene înalte (4-5 puncte) precum și incluziuni hipercromogene (1-3 puncte) de un diametru mic. La 21 (42%) de examinați în a treia fază a bolii, cartilajul hialin a apărut ca o bandă hipercromogenă (5-6 puncte).

La 10 (20,0%) pacienți aflați în aceeași fază clinică a bolii, cartilajul articular a fost vizualizat ca o structură liniară distinct hipercromogenă (6 puncte) cu fisuri verticale prezente (4-5 puncte). La trei pacienți, cartilajul de linie superioară nu a fost vizualizat mai ales în departamentele medii ale articulației.

În funcție de faza și durata bolii, a apărut o similitudine spectrală (D 0,189 până la 0,621) cu procesul standard de referință „osteoartrita deformantă”.

Fotografiile cu raze X au detectat o constricție moderată și o deformare a spațiului articular ca semn primar al distracțiilor cartilajului articular la 22 de pacienți și o constricție considerabilă la 12 pacienți. Osteofitul subcartilaginos a fost foarte important pentru patageneza osteoartritei. Formarea de chisturi subcartilaginoase și epifizare a fost prezentă în fazele inițiale ale bolii (71,0% dintre pacienți). Conform investigației NLS, chisturile au fost localizate subcartilaginos în regiunile laterale ale osului, la 1,0-3,0 mm adâncime și au fost de la 4 la 12-15. Fotografiile standard cu raze X ale articulațiilor genunchiului au arătat unele modificări în regiunile subcartilaginoase ale osului, cum ar fi chisturile și fibroza, doar în a doua fază a bolii.

Un rol foarte important în dezvoltarea osteoartrozei deformante a fost atribuit stării sinoviale și capsulei articulare. Odată cu evoluția bolii și modificările fazelor acesteia, pe suprafețele articulare s-a format un detritus cartilaginos cu antigenicitate. Aceasta a dus adesea la inflamarea sinoviului și la fibroza acesteia. Ca urmare, sinoviul a produs un lichid inadecvat, care, la rândul său, a afectat nutriția cartilajului cu degenerarea sa.

Sinovia la persoanele sănătoase (grupul de testare) a fost vizualizată ca o structură liniară hipercromogenă (1-2 puncte). Prima și a doua fază a bolii au înregistrat o creștere constantă a modelului cromogenic la 14 (28%) pacienți (3-4 puncte). La 32 (62%) pacienți în faza a treia a bolii densitatea cromogenă a membranei a atins 4-5 puncte pe toată durata fazei cu cel mult 3 sau 6 incluziuni hipercromogene. La trei pacienți cu o formă agravată a osteoartrozei deformante (a patra fază clinică) sinoviala arăta ca o structură distinct hipercromogenă (4 puncte) cu zone cu o densitate entropică redusă (3-4 puncte).

Modificările structurii membranei au fost întotdeauna concomitente cu sinovita cu o cantitate limitată (mai ales în strosful superior la 28,0% dintre pacienți) sau o cantitate mare (în toate regiunile articulației - la 68% dintre pacienți) de lichid fără sedimente și incluziuni suplimentare.

În funcție de faza și amploarea modificărilor patologice ale articulației afectate de osteoartroză a avut loc și o modificare a structurii capsulei articulare. Numai în prima fază a bolii structura capsulei articulare a rămas normală. În a doua fază a bolii, în special cu sinovita în evidență, cromostructura a fost evaluată la 4-5 puncte la 14 (28%) pacienți și în faza a treia și a patra a bolii - până la 6 puncte la 34 (68% ) pacienţi.

Dovezi radiogenografice de sinovite și modificări ale țesuturilor moi paraarticulare au fost detectate la unii pacienți doar în faza a treia și a patra a bolii.

Astfel, analiza a arătat că investigația NLS a avut un avantaj față de metodele roentgenologice convenționale în ceea ce privește detectarea precoce a modificărilor degenerative ale cartilajului articular.

În ansamblu, sensibilitatea metodei NLS în faza incipientă a bolii sa ridicat la 82%, specificitatea la 85% și acuratețea la 86%. Sensibilitatea radiografiei standard în două proiecții a fost de 68%, specificitatea de 54% și acuratețea de 78%.

Concluzie

Utilizarea pe scară largă a investigației NLS a articulațiilor genunchiului în practica clinică de zi cu zi permite diagnosticarea osteoartrozei deformante în fazele sale incipiente.

M.S. Petrove, L.A. Voroshilova,
V.M. Kartuzov, A.Y. Vesnin,
G.V. Derevyanko, A.P. Guglya

 

Intoarcere la pagina anterioara

Echipamente

Crownscope M17 by Bioentech

Quantum Magnetic Analysis vers.6

Metatron Hunter 4027 NLS System

9D LRIS NLS Health Diagnostic System Therapy Device

Multi-purpose health device KWD-808I

Multifunctional physio/electrotherapy QXTA-08

Investigaţii şi Terapii

Toate evaluările, investigaţii de natură biologică structurală, dar şi functională, efectuate, sunt neinvazive. Acestea se efectueaza rapid (max. 35 min. fiecare investigaţie), fără pregătire prealabilă. Beneficiind de cele mai noi cercetări, acestea au o mare precizie, fiind de un enorm ajutor medicului terapeut în diagnosticarea prealabilă sau pe parcurs.
De altfel şi terapiile sunt neinvazive biologic, fiind vorba de terapii energo-informaţionale (frecvenţe rezonante, lumină, sunet, metaterapii)